KDH a Most-Híd vyzývajú Zvolenskú na odstúpenie

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a strana Most-Híd vyzývajú ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby vyvodila osobnú zodpovednosť za neprípustné zlyhanie pri riadení rezortu a odstúpila zo svojej funkcie.

10.10.2013 09:07
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
debata (35)

Ak do začiatku budúceho týždňa ministerka neprijme očakávané rozhodnutie a neodstúpi, poslanci za KDH a Most-Híd v spolupráci s poslancami za SDKÚ predložia návrh na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva Zvolenskej na mimoriadnej schôdzi NR SR.

Podľa predsedov oboch strán Jána Figeľa a Bélu Bugára podriadení ministerky nezvládli svoje povinnosti a nedokázali načas uskutočniť tender na licenciu pre leteckú záchrannú službu. „Preto sa región Bratislavy, hlavného mesta Slovenskej republiky, a región Trenčína ocitli v septembri v situácii bez dostupnosti najrýchlejšej zdravotníckej pomoci. Dôsledkom zlyhania úradu nebola zabezpečená lekárska záchranná služba pre veľkú časť západného Slovenska,“ uvádza sa vo výzve predsedov.

Podľa dvoch opozičných strán išlo o hazardovanie s ľudskými životmi a zdravím občanov. „Ak jestvuje čo aj len minimálna šanca na záchranu života, štát je povinný pomoc účinne a včas poskytnúť. Napriek neospravedlni­teľnému zlyhaniu ministerka nevyvodila personálne dôsledky voči svojim podriadeným. Poslanecký prieskum na ministerstve zdravotníctva potvrdil uvedené súvislosti,“ uvádzajú Figeľ a Bugár.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Most-Híd #Zuzana Zvolenská #odstúpenie