Súd odročil pojednávanie o žalobe Babiša kvôli ŠtB

Bratislavský súd odročil pojednávanie o žalobe podnikateľa Andreja Babiša, ktorý sa domáha verdiktu, že bol vo zväzkoch komunistickej tajnej polície ŠtB ako agent vedený neoprávnene.

10.10.2013 14:35
Andrej Babiš Foto:
Andrej Babiš.
debata (4)

Na súd sa nedostavil Babiš ani žiadny zo svedkov, ktoré šéf hnutia ANO navrhol vypočuť. Ďalšie pojednávanie sudkyňa stanovila na koniec januára.

Hoci súd o žalobe Babiša vo štvrtok nerokoval, z vyjadrenia jeho právnikov a zástupcov Ústavu pamäti národa (ÚPN) vyplýva, že obe strany sa sporia o to, ktoré dôkazy možno v procese prerokovať. Právny zástupca ÚPN, ktorý zväzky Štátnej bezpečnosti spravuje, predložil súdu dokumenty, podľa ktorých sa Babiš vraj zúčastnil na akcii organizovanej československou tajnou službou pod názvom Oko. Detaily o dokumente odmietol ÚPN komentovať.

Súd predvolal troch bývalých spolupracovníkov Babiša v podniku zahraničného obchodu Petrimex, kde Babiš v 80. rokoch pracoval. Práve v tom čase sa Babiš podľa archívneho zväzku údajne stal dôverníkom a neskôr aj agentom komunistickej tajnej polície.

Žalobu Babiša na ÚPN začal slovenský súd prejednávať v júni. Miliardár slovenského pôvodu vtedy pred súdom spoluprácu s ŠtB poprel. Tvrdil tiež, že bol v zahraničí v čase, keď údajne súhlasil so spoluprácou s touto inštitúciou. Priznal však, že za komunizmu ako pracovník podniku zahraničného obchodu prišiel do kontaktu s príslušníkmi ŠtB. Podľa neho sa zaujímali o dovoz nekvalitných fosfátov zo Sýrie. Spochybnil tiež pravdivosť informácií z archívneho zväzku, že mu ŠtB platila občerstvenia.

Babišova žaloba nie je prvou svojho druhu, ktorej ÚPN čelí. Kvôli evidencii vo zväzkoch ŠtB sa na slovenské súdy v minulosti obrátilo niekoľko desiatok osôb. Viacero z nich už uspelo s návrhom na vydanie rozsudku, podľa ktorého boli vo zväzkoch ako spolupracovníci ŠtB evidovaní neoprávnene. V niekoľkých prípadoch súdy tiež prikázali ÚPN, aby k archívnym zväzkom pripojil informácie o výsledku súdneho sporu. ÚPN v podobných sporoch zvyčajne tvrdí, že nie je nástupcom ŠtB a že ani nezodpovedá za pravdivosť informácií v archívnych zväzkoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #žaloba #ŠtB #Babiš