Zo smrti pacientky obvinila polícia troch lekárov

Podobný prípad sa na Slovensku ešte nestal. Polícia prvýkrát obvinila viacerých lekárov za to, že nesprávnym rozhodnutím zapríčinili smrť 42-ročnej ženy.

11.10.2013 09:56 , aktualizované: 18:33
Nemocnica, Prešov Foto: ,
Či vyvodila opatrenia voči trom lekárom, Fakultná nemocnica v Prešove neuviedla.
debata (2)

Tá zomrela na banálne ochorenie – zápal slepého čreva. Trom lekárom z prešovskej fakultnej nemocnice hrozí trest dva až päť rokov vo väzení.

Ivetu Sučkovú z Tulčíka priviezla sanitka v nedeľu 29. apríla 2012 s bolesťami brucha do Fakultnej nemocnice J.A.Reimana v Prešove. Hospitalizovali ju na gynekológii, pretože jej už skôr diagnostikovali nález na maternici. Ten jej však ťažkosti nespôsobil. „Mala silné bolesti brucha a vysoké teploty. Verili sme tomu, že bude dobre a z nemocnice sa vráti živá a zdravá. Bohužiaľ, dopadlo to úplne inak,“ spomína jej sestra Mária Struková.

Podľa jej rodiny v bolestiach a s vysokými teplotami prečkala pacientka celú noc aj nasledujúci deň. Chirurgovia síce odporúčali CT vyšetrenie brucha, no na to ju objednali až o 15 hodín neskôr. „Operovali ju až v pondelok večer, čo už bolo, žiaľ, neskoro. Dovtedy jej dali len jednu infúziu, nakoniec ju zabila otrava krvi. Keby ju boli operovali skôr, ešte tu mohla byť,“ myslí si pani Struková. Dodala, že keď bola sestru navštíviť, už z nej tiekol hnis a vyzerala hrozne.

Celým prípadom sa nakoniec zaoberal aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý dal pozostalým za pravdu. „Chcem len spravodlivosť a dozvedieť sa, prečo moju sestru neoperovali hneď. Dôležité je vedieť, kto presne pochybil. Určite nechcem hádzať všetkých lekárov do jedného vreca, ide mi len o spravodlivosť. Sestre to život nevráti, ale dotiahnem to do konca,“ odhodlane dodala sestra.

Podľa hovorkyne Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Sone Valášikovej na základe dohľadu úrad skonštatoval, že pacientke nebola správne poskytnutá zdravotná starostlivosť. „Nevykonaním včasných potrebných diagnostických postupov sa adekvátne terapeuticky nepostupovalo pri záchrane zdravia a života pacientky. Pre zápal slepého čreva skomplikovaný odumretím, infekciou a prederavením nebolo možné po ukončení práce uzavrieť brušnú dutinu. Prípad posudzovali aj prizvaní konzultanti z odborov gynekológia a pôrodníctvo a chirurgia, ktorých stanovisko úrad zohľadňoval,“ vysvetlila Valášiková. Úrad na základe zistených nedostatkov uložil nemocnici pokutu vo výške 4-tisíc eur.

Aké opatrenia vyvodila nemocnica voči trom lekárom a či tam stále pracujú, nám hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková nepovedala. „V súvislosti s úmrtím pacientky Fakultná nemocnica s poliklinikou J.¤A.¤Reimana Prešov uvádza, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vo svojom rozhodnutí okrem pokuty neuložil nemocnici žiadne opatrenia, ktoré by bola povinná prijať,“ povedala Cenková. Na záver prešovská nemocnica vo svojom stanovisku dodala, že v súčasnosti nie je podľa všeobecne záväzných právnych predpisov povinná prijať žiadne ďalšie opatrenia.

Rodina Ivety Sučkovej podala na polícii trestné oznámenie. Prípad uzavrela 16. septembra. „Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie proti trom lekárom pre prečin usmrtenia,“ informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. V prípade dokázania viny im hrozí trest dva až päť rokov. Vznesenie obvinenia však ešte nie je právoplatné, keďže obvinení proti nemu podali sťažnosť. Tou sa má zaoberať prešovská prokuratúra. Jej hovorca Marián Spišák povedal, že sa k odvolaniam bližšie vyjadrí na budúci týždeň. Zatiaľ dostali odvolanie len od jedného z lekárov. Podľa neoficiálnych informácií ho však podali aj zvyšní dvaja. Prokuratúra si navyše musí vyžiadať spis celého prípadu.

Prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár zatiaľ považuje akékoľvek vyjadrenie sa k tomuto prípadu za predčasné. „Nemám o tom presné informácie a musíme k tomu poznať všetky okolnosti,“ dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #zdravotníctvo #Prešov #Pacient