Vianočné dôchodky pôjdu asi hore

Vianočné príspevky, ktoré sa týkajú vyše milióna penzistov, by mali byť tento rok vyššie. Len niekoľko týždňov pred termínom ich vyplatenia to oznámil minister práce Ján Richter s tým, že to ešte musí schváliť vláda.

13.10.2013 09:47 , aktualizované: 19:23
Ján Richter Foto: ,
Minister práce Ján Richter
debata (19)

Tí najslabší, s penziami pod hranicou životného minima, by namiesto doterajšieho maxima 66,39 eura mali dostať až 75 eur, teda o 8,61 eura viac. Pridané by mali mať aj ostatní penzisti s dôchodkom pod 483 eur.

„Výška vianočného príspevku pre ľudí s najnižšími dôchodkami by mala byť zvýšená zo 66,39 eura na 75 eur,“ potvrdil Richter. Požiadavku na navýšenie mieni už tento týždeň predložiť vo vláde. Na nadchádzajúcej októbrovej schôdzi parlamentu navrhne v tejto súvislosti zmenu zákona. Šéf sociálneho rezortu zdôvodnil tento zámer pomerne dobrým vývojom ekonomiky, zlepšením výberu daní a snahou prilepšiť najslabším kategóriám občanov.

Jednota dôchodcov Slovenska je s Richterovým návrhom stotožnená. „Vzhľadom na ťažkú situáciu veľkého množstva našich penzistov vítame každé navýšenie vianočného príspevku. K januáru 2014 bude valorizácia penzií slabšia ako začiatkom tohto roku. Starobní dôchodcovia dostanú pridané len 8,80 eura oproti tohtoročným 11,20. Nepopieram, na najvyšších miestach sme v tejto súvislosti žiadali aspoň navýšenie príspevku,“ komentoval jej šéf Ján Lipiansky. Ako doplnil, snahou združenia je ustanoviť vianočnú dávku ako oficiálny „trinásty dôchodok“. „Sme si však vedomí toho, že prinajmenšom najbližšie dva-tri roky to nebude možné,“ uzavrel Lipiansky. Opozícia vidí súvis skôr s očakávanou kandidatúrou Roberta Fica v jarných voľbách za prezidenta, ktorú však Smer ani premiér zatiaľ nepotvrdili. „Všetko, čo sa momentálne deje v súvislosti s rozpočtom, je len dôkazom toho, že vláda na čele s premiérom pred prezidentskými voľbami nechce urobiť jediný nepopulárny krok. Skôr naopak, urobí všetko pre to, aby Fico bol v očiach čo najširšej verejnosti ten dobrý. Zvýši platy štátnym úradníkom, učiteľom, zníži firemnú daň z príjmu – no a v neposlednom rade sa rozhodla potešiť aj veľkú voličskú skupinu dôchodcov,“ myslí si poslanec SDKÚ Ivan Štefanec.

Sociálna poisťovňa sa v decembri vianočný príspevok chystá vyplatiť poberateľom starobnej, predčasnej starobnej, invalidnej, sociálnej či pozostalostných penzií s nárokom na penziu v mesiaci decembri, s trvalým pobytom na Slovensku a s vyplácanou úhrnnou sumou dôchodku pod stanovenou úrovňou. Ak je táto suma vyššia ako 60 percent priemernej hrubej mesačnej mzdy, dôchodca vianočnú dávku nedostane. Pre rok 2013 je hraničným dôchodok 483 eur a príspevok pripadne zhruba 1,1 miliónu penzistov, ktorí ho majú nižší.

V tomto roku mali byť pôvodne vyplácané príspevky v rozmedzí 38,68 až 66,39 eura. Ak prejde Richterov zámer, horná hranica sa zdvihne na 75 eur. Túto najvyššiu sumu dostanú všetci penzisti s dôchodkami do výšky aktuálneho životného minima 198,09 eura. Naopak, najnižšia suma pripadne ľuďom s hraničnou výškou penzie 483 eur. Ostatným dôchodcom s príjmom medzi hraničnými hodnotami sa príspevok vypočíta vzorca: 75 – 0,10 x (výška konkrétneho dôchodku – životné minimum). Kroky potrebné na vyplatenie vianočnej dávky urobí Sociálna poisťovňa automaticky, penzisti o príspevok nemusia žiadať.

Sociologička Monika Čambáliková zdôrazňuje, že na fakte, že si takto poberatelia najnižších dôchodkov aspoň pred Vianocami o čosi prilepšia, nemožno vidieť nič zlé. Najmä s ohľadom na to, že slovenské penzie patria k najnižším v Európskej únii. Pripúšťa, že vianočný príspevok nie je systémová sociálna dávka. Myslí si však, že v najbližších rokoch zostane zachovaný, nech by pri moci bola akákoľvek vláda. „Politici totiž veľmi dobre chápu, že penzisti sú najdisciplino­vanejší voliči. Nemajú preto záujem znepriateliť si túto početnú sociálnu skupinu,“ uvažuje.

Vláda sa chystá vyplatiť vianočné dôchodky aj na budúci rok, v návrhu štátneho rozpočtu na ne vydelila 65 miliónov eur. Robí to aj napriek tomu, že čelí medzinárodnej žalobe Európskej komisie za to, že príspevky nevypláca aj slovenským dôchodcom žijúcim v zahraničí. „Zastávame názor, že vzhľadom na účel a podmienky priznania nejde o takú dávku sociálneho zabezpečenia, ktorá by sa mala vyplácať aj mimo slovenské hranice,“ argumentoval hovorca rezortu Michal Stuška. Vianočný dôchodok sa po prvý raz vyplatil v roku 2006, za prvej Ficovej vlády, keď sociálnemu rezortu šéfovala Viera Tomanová. Od počiatku zostáva predmetom kritiky viacerých odborníkov, ale najmä politikov pravej časti spektra, podľa ktorých je „cudzím prvkom“ v dôchodkovom systéme. Napriek tomu ani bývalá pravicová vláda Ivety Radičovej dávku nezrušila.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #Ján Richter #vianočný príspevok #ministerstvo práce a sociálnych vecí