Súdy bránia penzistov, šmejdom berú zisk

Úžernícke nebankové spoločnosti či firmy ponúkajúce brakový tovar to s bezbrannými a naivnými ľuďmi v penzijnom veku konečne nebudú mať také jednoduché.

17.10.2013 20:00 , aktualizované: 18.10.2013 08:00
peniaze, dôchodok, sporenie, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Z iniciatívy ministerstva spravodlivosti sa už podarilo zastaviť viac ako tisíc exekúcií uvalených na seniorov, ktorí im naleteli. Precedensy s ukončením exekúcie by mali rovnako pomôcť aj tisícom ďalších oklamaných.

Zastavenie tisícky exekúcií je zatiaľ len čiastočným úspechom. Sociálna poisťovňa dnes totiž z titulu exekúcie zráža z penzijných dávok až takmer 35-tisíc dôchodcom a ďalším 30-tisíc dôchodcom hrozí, že skončia rovnako. Pritom až v troch štvrtinách prípadov sa dôchodky krátia v prospech nebankoviek a predvádzacích firiem.

„Alarmujúce štatistiky nás prinútili rýchlo konať,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská. Vysvetlila, že počty postihnutých sú preto také vysoké, lebo spolu so zmluvou kedysi podpisovali aj rozhodcovskú doložku. V prípade, že penzisti dlhy nesplácali, doložka umožňovala okamžite postúpiť vec neštátnemu rozhodcovskému súdu. Ten väčšinou etickú stránku „obchodu“ vôbec neskúmal a nariadil exekúciu. Až neskôr sa týmito prípadmi začali zaoberať riadne súdy, ktoré berú ohľad aj na praktiky predajcov.

Ministerstvo si vyžiadalo od Sociálnej poisťovne zoznamy exekučných konaní, na základe ktorých začala dôchodcom uberať z dávok. A následne ich posunulo exekučným súdom. „Preverili sme celkovo 27¤500 exekučných titulov. Tam, kde vzniklo podozrenie z podvodného konania, sa exekúcia zastavila. Zatiaľ sa tak stalo vo vyše tisíc prípadoch, no určite ich bude oveľa viac,“ vyčíslila Jankovská.

Dôchodcovi sa v prípade zastavenej exekúcie prestanú podľa štátnej tajomníčky penzijné dávky krátiť automaticky. A to aj vtedy, keď sa proti exekúcii nijako nebránil, teda nepodal proti nej námietku, nepožiadal o odklad a podobne. Zatiaľ však nechcela odpovedať na otázku, či sa mu aj spätne vrátia tie peniaze, o ktoré už exekúciou prišiel.

„Len v októbri tohto roku vykonala Sociálna poisťovňa zrážky z dôchodku z titulu exekúcie približne 34¤500 dôchodcom,“ potvrdil jej hovorca Peter Višváder. Podľa neho okamžite po prevzatí súdnych rozhodnutí o zastavení exekúcií poisťovňa s krátením dávok skončí. Celý proces až do doručenia oznámení poisťovni potrvá ešte niekoľko týždňov až mesiacov.

Situáciu však treba riešiť rýchlo, súdy sú totiž momentálne zavalené množstvom živých exekučných spisov. Keďže sudcovia ich nedokážu vybavovať bez prieťahov, tento stav pomaly paralyzuje celú justíciu.

Oklamaní spotrebitelia sa tiež môžu obrátiť na komisiu pre posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách, ktorá funguje na ministerstve spravodlivosti. Tá len za ostatné dva roky prijala viac ako dvetisíc podnetov. Ich počet v tomto roku oproti minulému narástol o niekoľko stoviek, najmä vďaka širokej medializácii „šmejdových“ aktivít.

V niektorých prípadoch dokáže komisia pomôcť aj telefonicky alebo e-mailom. Dokazuje to aj príklad pani Moniky z Bojníc. Zúčastnila sa na predvádzacej akcii s lákavým názvom Výlet, z ktorej nakoniec zostala kúpa parného hrnca, mixéra a ohrevnej platne za vyše dvetisíc eur. „Až pred mojím domom som dostala do ruky podpísanú kúpnu zmluvu. Hneď vzápätí som zistila, že ani jeden výrobok nie je použiteľný a nespĺňajú ani bezpečnostné štandardy,“ spomína Monika. Jej sťažnosť si na komisii vypočuli po telefóne a oklamanej žene nadiktovali text odstúpenia od zmluvy, ktorý jej v poslednej chvíli pred uplynutím zákonnej lehoty umožnil zbaviť sa povinnosti štyri roky splácať predražený úver.

Exekúcii sa vyhol aj 94-ročný Bratislavčan Pavol, ktorý uveril predajkyni, ktorá mu ponúkla na podpis zmluvy o dodávke elektriny a plynu novým alternatívnym dodávateľom. Až Pavlovi vnuci zistili, že sa v zmluve na päť rokov zaviazal odoberať aj doplnkové a poradenské služby, čo celkovú cenu za dodávku zdvihlo nad sumu, ktorú platil pôvodne. Po zásahu komisie sa zmluvu podarilo zrušiť.

Na niektoré spoločnosti sa spotrebitelia komisii sťažovali aj hromadne či opakovane. Vyriešiť sa podarilo viac ako polovicu podnetov, ostatné zložitejšie prípady si vyžadujú viac času, v niektorých nie je možné vyhnúť sa súdu. Jankovská odporúča, aby sa ľudia za žiadnych okolností nevzdávali a nestratili záujem chrániť si svoje práva. Aj dôchodcovia, voči ktorým sa už exekúcia vykonáva, by mali proti nej podať námietky, prípadne návrh na odklad a zastavenie. Okrem komisie sa spotrebitelia môžu sa obrátiť aj na niektorú z kancelárii Centra právnej pomoci v regiónoch.

Okrem právnej pomoci sa uskutočňuje v regiónoch osvetová a preventívna akcia Sedem krokov na ochranu spotrebiteľa. Ministerstvo chce ňou pomôcť nielen dôchodcom, ale všetkým občanom, ktorí naleteli na neférové praktiky.

„Pri výjazdoch po Slovensku sa u krajských či okresných sudcov podrobne informujeme o vývoji situácie. Zároveň sa stretávame s občanmi, na viac ako trojhodinových diskusiách z prvej ruky počúvame ich problémy, navrhujeme riešenia, vyhodnocujeme podnety a usilujeme sa ich zasadiť do legislatívneho rámca,“ priblížila Jankovská.

V rámci projektu už ministerstvo prostredníctvom župných úradov rozdistribuovalo stovky informačných brožúr, ktoré majú občanom odhaliť zákerné postupy nebankoviek a priniesť „prvú pomoc“ tým, ktorých už oklamali. V tlači sú už aj ďalšie príručky, zamerané na obranu proti prezentačným firmám a podomovým predajcom.

Verejné diskusie sa zatiaľ uskutočnili v Prešovskom a Žilinskom kraji, na budúci pondelok bude ďalšia v Košiciach a do konca roka sa ešte pripravujú stretnutia s občanmi v Nitre, Trnave, Banskej Bystrici a v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #senior #Šmejdi