Zdravotníctvo na Slovensku zaostáva, tvrdí agentúra

V rebríčku zdravotnej starostlivosti sa Slovensko ocitlo na spodných priečkach. Je na tom oveľa horšie ako Česká republika alebo Poľsko, s Rakúskom sa už vôbec nemôže porovnávať.

18.10.2013 13:00
lekári, operácia, zdravotníctvo, pacient Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Vyplýva to z hodnotenia, ktoré zverejnila americká agentúra Bloomberg.

Agentúra hodnotila zdravotnú starostlivosť v 48 krajinách sveta podľa niekoľkých kritérií, vrátane priemerného veku dožitia či nákladov na zdravotnú starostlivosť v prepočte na jednu osobu. Zoradila ich do rebríčka podľa účinnosti ich systémov zdravotnej starostlivosti. Slovensko v ňom obsadilo 36. miesto, spomedzi krajín V4 je na tom horšie len Maďarsko, ktoré skončilo na 38. mieste. Česká republika je v polovici celosvetového rebríčka, patrí jej 24. a Poľsku 21. priečka.

Na Slovensku aj v Česku sú náklady na zdravotnú starostlivosť na jednu osobu približne rovnaké, v ČR je to 1 507 USD (1 103 eur), u nás 1 534 USD (1 122 eur). Rozdiel je však v priemernom veku. Česi sa dožívajú 77,9 roka, Slováci 76 rokov.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že si je vedomé pomerne nízkej efektívnosti zdravotníctva a chce to riešiť. „Začíname implementovať prvé dve kľúčové reformy, ktoré majú zvýšiť efektívnosť. Prvou je posilnenie postavenia všeobecných lekárov vrátane rozšírenia ich kompetencií. Druhou je príprava investícií v oblasti infraštruktúry nemocníc, pričom úvodným projektom bude výstavba novej univerzitnej nemocnice v Bratislave,“ zareagovala Zuzana Čižmáriková hovorkyňa ministerstva.

Najlepšiu zdravotnú starostlivosť na svete má podľa americkej agentúry Hongkong. Náklady na zdravotnú starostlivosť na jednu osobu tu predstavujú 1 409 dolárov (1 031 eur), teda menej ako na Slovensku, miestni obyvatelia sa však dožívajú priemerne 83,4 roka. Za Hongkongom nasleduje Singapur, Japonsko, Izrael, Španielsko a Taliansko s priemerným vekom dožitia nad 82 rokov. Všeobecná zdravotná poisťovňa vraví, že medzi vynakladanými nákladmi na zdravotnú starostlivosť a dosiahnutým priemerným vekom neexistuje priama úmera. Porovnáva napríklad Hongkong a Japonsko.

„Obe krajiny majú podobné historicko-sociálne východiská, dostatočné zdrojové zázemie, a napriek tomu je výsledok v bodovom hodnotení diametrálne odlišný. To isté sa dá konštatovať aj pri porovnaní Izraela a Rakúska. Obe sú to krajiny silne hospodársky rozvinuté, a výsledok je predsa rozdielny,“ povedala Petra Balážová, hovorkyňa VšZP.

Globálnu informačnú agentúru Bloomberg založil v roku 1981 Michael Bloomberg, dnešný starosta New Yorku a jeden z najbohatších Američanov. Firma poskytuje finančné služby, informácie o akciách a vlastní aj spravodajskú televíznu spoločnosť Bloomberg News.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #hodnotenie