Plavbu na Dunaji obnovia v piatok popoludní

Naplnenie prívodného kanála Vodného diela Gabčíkovo (VDG) sa vyvíja mimoriadne priaznivo.

18.10.2013 10:54 , aktualizované: 15:07
Gabčíkovo Foto:
Ilustračné foto
debata

V piatok od 16.00 sa obnovuje plavba po Dunaji, ktorá bola prerušená od pondelka (14. 10.). Informoval o tom TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, (SVP) š. p., Ľuboš Krno.

„SVP, Vodohospodárska výstavba Bratislava, ale aj plavebné orgány a dodávateľské organizácie, ktoré sa podieľali na oprave poškodeného prívodného kanála VDG tak vynikajúcou súčinnosťou a vzornou organizáciou práce dokázali pôvodný termín prerušenia plavby po Dunaji skrátiť o celé dva dni,“ uviedol Krno.

V pondelok (14. 10.) o 15.00 bola plavebným opatrením Štátnej plavebnej správy dočasne zastavená plavba po Dunaji, pričom lode mali ešte čas do 18.00 doplávať z Gabčíkova do Bratislavy a zakotviť v tamojšom prístave. Súčasne sa na VDG začala postupne znižovať hladina až na kótu 128,4 metrov nad morom (m. n. m.), ktorá už umožnila, aby sa opravárske čaty dostali k poškodeným miestam na hrádzach.

„Požadované zníženie hladiny sa dosiahlo v stredu (16. 10.) v ranných hodinách. Dodávateľské organizácie, ktoré vykonávali opravu, okamžite začali s čistením poškodených miest, pričom po znížení hladiny sa zistilo, že hrádze sú oproti dvom, poškodené až na troch miestach,“ konštatoval hovorca. Dodal, že počas stredy si všetky miesta o ploche viac ako 20 m2 dokázali vyčistiť a pripraviť na asfaltovanie, pričom ihneď si na hrádze pripravili aj technologické zariadenia plošiny.

Podľa hovorcu vo štvrtok (17. 10.) využili mimoriadne priaznivé počasie na rýchle zaliatie poškodených častí hrádze špeciálnou asfaltobetónovou hmotou i s jej povrchovou úpravou. Po ukončení týchto prác vo štvrtok o 15.00 sa ihneď začalo s postupným vzdúvaním hladiny. „V ústrety vyšla aj Vodohospodárska výstavba, ktorá od polnoci zo štvrtka na piatok (17. – 18. 10) znížila odber vody na turbíny v Gabčíkove na 1000 m3/sek., čo umožnilo rýchlejšie dvíhať hladinu Dunaja v prívodnom kanáli, pretože ďalších 1000 m3/sek. sa akumulovalo práve v ňom,“ vysvetlil Krno.

Pripomenul, že už v piatok predpoludním dosiahla voda Dunaja v Gabčíkove minimálnu prevádzkovú hladinu na kóte 130,10 m. n. m. Po preverení plavebnej dráhy a zmeraní jej hĺbky požiadal riaditeľ Závodu VDG Štátnu plavebnú správu (ŠPS) o uvoľnenie plavby. ŠPS sa rozhodla, že všetky lode plávajúce z Bratislavy do Gabčíkova a opačne budú mať od 16.00 absolútnu plavebnú bezpečnosť. Podľa pôvodného plánu bola celá oprava aj so znížením a opätovným zvýšením hladiny naplánovaná na sedem dní v termíne od 14. do 20. októbra. Skrátenie času celej akcie o dva dni je pri takejto zložitej manipulácii pozoruhodný a ocenenia hodný výkon.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #kanál