Na Najvyšší súd smeruje sudca Pavol Polka, Harabin ho chváli

Žilinský sudca Pavol Polka smeruje na Najvyšší súd (NS) SR. Dočasné pridelenie na jeden rok schválila Súdna rada SR ešte na septembrovom zasadnutí.

21.10.2013 14:21
debata (13)

Polka by mal do Trestnoprávneho kolégia nastúpiť od začiatku budúceho roka. Polka je známy podávaním množstva žalôb, špekulovalo sa o jeho majetku a Aliancia Fair-play v blogu pripomenula korupčnú kauzu spred takmer 15 rokov, v ktorej sudca Polka figuroval.

„Dočasné pridelenie na Najvyššom súde SR vnímam ako možnosť odborného rastu a príležitosť na ďalší kariérny postup,“ povedal členom Súdnej rady Polka. Dodal, že v justícii pôsobí od roku 1981, sudcom sa stal o dva roky neskôr, na krajskom súde pracoval od roku 2006 a dve funkčné obdobia je predsedom odvolacieho disciplinárneho senátu. Za jeho dočasné pridelenie hlasovalo 17 členov Súdnej rady, jeden sa zdržal. Predseda NS SR Štefan Harabin na zasadnutí vyzdvihol jeho prácu a odporučil prítomným, aby si prečítali jeho rozhodnutia, niektoré z nich označil za „prelomové“.

Polkov majetok presahuje 660-tisíc eur

Harabin povedal, že Polku si vybralo trestné kolégium NS SR preto, že pozná jeho rozsudky. Pochybnosti o tom, ako nadobudol majetok, pre ktoré mu NBÚ v roku 2004 nedal bezpečnostnú previerku, trestné kolégium podľa Harabina nemalo. „Nemalo nijaký právoplatný rozsudok o tom, že by mal nejaké nezrovnalosti,“ povedal Harabin a upriamil pozornosť na majetky politikov. Polka v majetkovom priznaní na internete okrem iného uvádza dom, byt, zdedené nehnuteľnosti, ale aj „celoživotné úspory, dedičstvo, plnenia priznané súdom zmierom“, a to v sume viac ako 660-tisíc eur. Ako sudca vlani zarobil 35-tisíc eur. V majetkovom priznaní tiež píše, že na NS SR už pracuje jeho príbuzná ako asistentka senátu.

Aliancia Fair-play upozornila na rozsudky českých súdov v kauze bývalého sudcu Okresného súdu v Žiline Pavla Dlhopolčeka z roku 1999. Keď išiel do Ostravy ponúkať tamojšiemu sudcovi úplatok, aby prepustil z väzby istú ženu, cestoval s ním aj Polka a ďalší muž Ján Hrubý. Z rozsudku ostravského Okresného súdu vyplýva, že sám Polka potvrdil, že sprostredkoval stretnutie Dlhopolčeka s Hrubým, ktorý zháňal niekoho, kto má spojenie na justičné prostredie v Ostrave.

„Spolu s ním (Dlhopolčekom) totiž v aktivite, pre ktorú stojí obžalovaný pred súdom, figurovali aj ďalšie dve osoby, ktoré sú tiež štátnymi príslušníkmi Slovenskej republiky (JUDr. Polka a JUDr. Hrubý). Nemožno vylúčiť, že obžalovaný bol pritom až posledným článkom celého tohto pôsobenia,“ uvádza sa v rozsudku odvolacieho súdu v Prahe. Zároveň pripomína, že potom, ako Polkovi a Hrubému dovolili opustiť Českú republiku, stali sa pre tamojšie orgány činné v trestnom konaní nedosiahnuteľní. Obaja tiež odmietli prísť na súdne pojednávanie, na ktorom mali vypovedať ako svedkovia.

Polka žaloval aj štát pre odpočúvanie

Prípad Dlhopolček Harabinovi nič nehovorí. „Viem, že mal súdne spory, pokiaľ ide o ochranu svojho dobrého mena, a všetky vyhral,“ povedal šéf Najvyššieho súdu SR o Polkovi. Žilinský sudca žaloval médiá, ktoré o ňom písali, a aj štát napríklad za to, že na verejnosť unikli záznamy z odpočúvania jeho telefonátov. „Ministerstvo vnútra eviduje 16 žalobných návrhov podaných Pavlom Polkom. Právoplatne boli prehraté dva prípady,“ povedala Silvia Keratová z ministerstva. V roku 2008 podľa nej preto zaplatil rezort tri eurocenty, teda jednu slovenskú korunu, a Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici 165,96 eura. „Spory sa týkali ochrany osobnosti a nesprávneho úradného postupu,“ dodala.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #Štefan Harabin #Pavol Polka