Lekári žiadajú, aby nemocnica vrátila odborníčke miesto

Lekárka Zuzana Pechočiaková chcela upozorniť na chyby kolegov a vedenie nitrianskej nemocnice ju následne preradilo na nižší post. Odborníčku s tromi atestáciami, ktorá roky vykonávala post vedúcej lekárky veľkých detí, presunili do príjmovej ambulancie, kde pracujú začínajúci lekári. Doplácajú na to pacienti.

25.10.2013 13:30
08-chodba-4x Foto: ,
Doktorku Pechočiakovú preradilo vedenie nitrianskej nemocnice do príjmovej ambulancie.
debata (1)

Reumatologička Zuzana Pechočiaková tvrdí, že má obmedzený prístup na oddelenie a nemôže sa venovať veľkým deťom. Vedenie dalo tiež podľa nej vymeniť zámku na lekárskej izbe. „Zobrali mi pacientov. Nič zlé som neurobila. Len som upozornila na to, že došlo k zabieleniu zdravotnej dokumentácie neznámou osobou,“ vyjadrila sa lekárka.

Preradením tejto odborníčky sa skomplikovala situácia detským pacientom z celého Nitrianskeho kraja, ktorých trápia zápaly či deformity kĺbov. Pechočiaková pracuje v detskej reumatologickej ambulancii, jedinej svojho druhu v kraji, a vedenie nemocnice jej skrátilo úväzok. A sú dni, keď musí pracovať v oboch ambulanciách – aj v reumatologickej, aj v detskej. Pre pacientov to znamená dlhšie čakanie.

Prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár včera na brífingu požiadal riaditeľa Jozefa Valockého, aby doktorke vrátil pracovné zaradenie. „Súčasne ho žiadame, aby vyvodil zodpovednosť voči zamestnancom nemocnice, ktorí porušujú zákonné povinnosti pri vedení zdravotnej dokumentácie.“ V máji totiž niekto zabielil časť v karte dojčaťa, v ktorej sa písalo o zlyhaní obličiek následkom nesprávneho podávania liekov. Práve Pechočiaková na tento zásah upozornila a vedenie nemocnice ju následne preradilo na nižší post. Slovenská lekárska komora chce lekárku za odvahu nominovať na ocenenie Biela vrana.

Podľa analytika Tomáša Szalaya bol takýto zásah do dokumentácie neprípustný. „Je to v rozpore so zákonom, s lekárskou etikou, v rozpore so štandardami kvality.“ Lekár má podľa neho právo na omyl a opravu. No pôvodný záznam musí zostať čitateľný. Nesmie sa zabieliť.

Ministerstvo zdravotníctva sa bielením v zdravotnej dokumentácii zaoberať nebude, pretože vraj nie sú dôkazy na porušovanie zákonov či predpisov. Na otázky Pravdy hovorkyňa Zuzana Čižmáriková včera neodpovedala s odôvodnením, že prebiehalo odvolávanie ministerky Zvolenskej v parlamente. „Keď príde na to čas, odpovieme.“ Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou rieši len podnet od rodičov novorodenca a zisťuje, či lekári naozaj predávkovali dieťa liekmi.

Zuzana Pechočiaková Foto: Andrej Barát, Pravda
08-pechociakova-3x Zuzana Pechočiaková

Riaditeľ Jozef Valocký sa pre médiá vyjadril, že lekárku Pechočiakovú preradili v rámci prirodzenej rotácie lekárov. Poprel, že by mala zákaz vstupu na oddelenie. Rovnako vylúčil, že by pri zásahu do zdravotnej dokumentácie došlo k porušeniu zákonov.

Šéf lekárskych odborov a pediater Peter Visolajský včera upozornil aj na ďalšie problémy na detskej klinike. Podľa neho sú tam zle zabezpečené nočné služby. „Na detskom oddelení slúžia lekári s dvojmesačnou praxou, podľa normatív musí byť minimálne 6-mesačná. Sú dni, keď nie je žiaden atestovaný lekár v službe.“ Mladým lekárom nezostáva niekedy iné, len konzultovať prípady po telefóne.

Prednostka detskej kliniky Alena Ďurišová pochybenia odmietla. „Keby starostlivosť nebola zabezpečená, ministerstvo nám to nepovolí.“ Pripustila, že sa mohlo výnimočne stať, že cez leto v čase dovoleniek chýbal atestovaný lekár. „Musela by som si však spätne pozrieť rozpis.“ Pre nedostatky v nočných službách sa chystá do nemocnice ministerská kontrola.

Agentúrny článok sme nahradili autorským článkom redaktora Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Nitra #Pacient #lekári