Strelcovi zo Zvolena súd vymeral 23 rokov

Podnikateľ Ivan H. zo Zvolena, ktorý v novembri minulého roku zastrelil troch bývalých spoločníkov, si odsedí 23 rokov v najprísnejšom väzení.

25.10.2013 14:49 , aktualizované: 20:00
debata (3)

Okresný súd v Banskej Bystrici ho v piatok uznal za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Rozsudok ešte nie je právoplatný a odvolal sa proti nemu prokurátor i obžalovaný. Prokurátor pre 57-ročného podnikateľa žiadal 25 rokov, obhajca obžalovaného chcel dosiahnuť mimoriadne zníženie trestu vzhľadom na to, že ešte nemal zápis v trestnom registri, k činu sa priznal a oľutoval ho.

Nad obzvlášť závažným zločinom vraždy stojí ešte úkladná vražda, kde je najprísnejším trestom doživotie. Podľa trestného zákona trestná sadzba za obzvlášť závažný zločin vraždy je 20 až 25 rokov, prípadne doživotie. Súd pri ukladaní trestu zohľadnil doterajší bezúhonný život obžalovaného a jeho priznanie. Zároveň poukázal na to, že Ivan H. konal chladnokrvne a bol počas streľby príčetný. Súd nezobral do úvahy návrh prokurátora, že obžalovaný mal vraždiť pre peniaze.

Prokurátor sa odvolal nielen pre nízky trest, ale aj pre to, že súd neprijal jeho návrh na uplatnenie ujmy pre pozostalých vo výške 120-tisíc eur. Ivan H. im musí vyplatiť iba pohrebné náklady. Jeho obhajca zasa požadoval mimoriadne zníženie trestu pod hranicu 20 rokov. Podľa senátu však podmienky na jeho udelenie neboli splnené.

Vražedný útok Ivana H. na bývalých spoločníkov sa stal 22. novembra minulého roku vo zvolenskej firme TC Trade. Od troch bývalých kolegov po príchode do priestorov firmy, kde bol desať rokov konateľom, požadoval vyplatenie 300-tisíc eur a chcel sa s nimi dohodnúť na splátkovom kalendári. Keď ho odmietli, vytiahol z kufríka legálne držanú pištoľ a na každého vystrelil trikrát.

Všetci traja boli na mieste mŕtvi. Strelec zostal na mieste činu a policajtom sa vzdal. Znalci na pojednávaní uviedli, že netrpel žiadnou duševnou poruchou a strieľal v afekte, preto nenavrhli jeho psychiatrické liečenie.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #streľba #Zvolen