Nové pravidlá: Prednosť u lekára sa obmedzí

Hádky v čakárni u lekára o tom, kto prišiel skôr a prečo sa platiaci pacienti predbiehajú, by sa mali skončiť. Prednostné vyšetrenia dostanú od mája budúceho roka nové pravidlá.

30.10.2013 11:54
lekár, poisťovňa, zdravotníctvo, nemocnica Foto:
Ilustračné foto.
debata (53)

Podľa nich bude musieť lekár každé hodiny zobrať len jedného platiaceho pacienta. Čas, ktorý ambulancia vyhradí pre prednostné ošetrenia, odsúhlasí župa. Tá bude kontrolovať aj to, či ho lekár dodržuje. Ak rozpis ordinačných hodín lekár poruší, môže mu kraj uložiť pokutu do výšky 500 eur.

V mnohých ambulanciách špecialistov pacienti čakajú aj tri či štyri hodiny. Predbiehajú ich tí, ktorí si zaplatia poplatok, a potom vznikajú spory. Pacienti sa sťažujú na to, že lekári nemajú v prednostných hodinách systém. Nespokojní sú neplatiaci, ale aj platiaci pacienti. Tento stav by mala zmeniť novela zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktorú predložili poslanci Tibor Bastrnák, Béla Bugár a József Nagy (Most – Híd) a parlament ju včera schválil.

V praxi by to malo vyzerať tak, že ak lekár ošetrí pacienta prednostne za poplatok, musí po ňom dve hodiny ordinovať bežných pacientov bez poplatku. Z ordinačných hodín tak celkovo na prednostných pacientov nesmie vyčleniť viac ako štvrtinu. Ak je jeho pracovný čas napríklad od ôsmej do štrnástej, pri 15-minútovej dĺžke vyšetrenia bude môcť za poplatok podľa nových pravidiel ošetriť maximálne troch pacientov. Čo obmedzí pacientov najmä v mestách, kde si častejšie platia za ošetrenie.

Samotní lekári si nevedia predstaviť, ako uplatňovať tieto zmeny v praxi. Najväčším problémom podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Ladislava Pásztora je, že v mnohých odboroch, napríklad ORL či imunológia, sa ordinačný čas prispôsobuje sezónnosti, vrátane prednostného objednávania, a môže sa stať, že v niektorých ambulanciách budú čakať pacienti dlhšie ako doteraz. „Ak teda lekár bude mať schválený ordinačný čas pevne, aj v zmysle prednostného ošetrenia, nie je jasné, či v tomto čase môže ordinovať aj pacientov bez poplatku za prednostné ošetrenie. Tiež môže nastať problém, ak sa objednávací čas posunie, napr. po ošetrení akútneho pacienta,“ dodáva prezident Asociácie súkromných lekárov.

Niektorí lekári si prednostné vyšetrenia zmanažovali tak, že ich presunuli na poobedie. Ich pracovný čas je potom dlhší než zvyčajne. Tento systém by si mohli zaviesť aj po zmene zákona. „Viem si to predstaviť, že by bol napríklad jeden deň vyhradený pre prednostných pacientov, keďže v ambulancii nemám veľa tých, ktorí by prišli na vyšetrenie za poplatok, ale aj tí by sa mohli ohradiť, prečo nemôžu prísť v čase, ktorý vyhovuje im,“ hovorí kardiologička Eva Čižmárová.

Samosprávy uvádzajú, že s novou legislatívou sa musia ešte zoznámiť, priznávajú však, že dodržiavanie časov prednostných vyšetrení bude ťažko skontrolovateľné. „Za organizáciu práce v ambulancii zodpovedá lekár a celý proces bude ťažko kontrolovateľný,“ tvrdí hlavná lekárka Banskobystrického samosprávneho kraja Ľudmila Lysinová. Vysvetľuje to tým, že ordinačné hodiny na prednostné ošetrenia a výšku poplatku schvaľujú župy aj teraz, nie všetky ambulancie túto možnosť využívajú. Lysinová si preto myslí, že zmena zákona neodstráni čakacie lehoty. Hovorca Trnavského samosprávneho kraja Patrik Velšic k tomu dodáva, že prínos zmeny zákona pre pacientov bude možné hodnotiť až po zavedení v praxi.

Hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Vlasta Henčelová upozorňuje, že pri ukladaní pokút za nedodržanie hodín majú župy už teraz problémy. Podľa nej je problematické preukázať vyberanie poplatku, keďže lekári nevydávajú pacientom príjmové pokladničné doklady. V prípade dokázania porušenia ordinačných hodín hrozí lekárom pokuta do výšky 500 eur.

Novelu zákona považujú za nevhodnú v košickej samospráve. Jej hovorkyňa Zuzana Bobríková poukazuje na to, že ak je priemerný čas potrebný na vyšetrenie jedného pacienta 30 minút, môže pri 4-hodinovej ordinačnej dobe byť čas určený na prednostné ošetrenie vyčlenený len 2-krát, a to je málo.

Novela má po podpísaní prezidentom nadobudnúť účinnosť 1. decembra. Lekári musia do 31. januára 2014 požiadať samosprávny kraj o schválenie a potvrdenie ordinačných hodín s osobitným vyznačením ordinačných hodín vyhradených na prednostné ošetrenie. Po novom začnú všetci lekári ošetrovať najneskôr od mája budúceho roka.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #lekári #prednostné vyšetrenie #ambulancia