Zavedenie jednej zdravotnej poisťovne brzdia peniaze

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) malo už v tomto čase viesť rokovania o odkúpení súkromných zdravotných poisťovní s ich vlastníkmi, tak aby jedna poisťovňa bola realitou už v budúcom roku.

06.11.2013 08:17 , aktualizované: 14:18
debata (12)

Predpokladal to harmonogram zavádzania unitárneho systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku. Kedy si za jeden stôl sadnú akcionári Unionu a Dôvery so zástupcami štátu je nateraz otázne. Celý proces unitarizácie brzdia financie.

Ministerstvo aktuálne finalizuje podklady pre verejnú súťaž na poradcu, ktorý má pomôcť pri zavadzaní unitárneho systému. Meno firmy malo byť podľa prvotného plánu známe už pred niekoľkými mesiacmi. „V súčasnosti prebieha pripomienkovanie a finalizácia dokumentu z hľadiska jeho súladu so zákonom o verejnom obstarávaní,“ uvádza rezort v informatívnej správe o plnení harmonogramu, ktorú vzala vláda na vedomie. Poradca za predpokladaných 3,4 mil. eur by mal okrem iného právne a ekonomicky prešetriť súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union, či oceniť ich v prípade, že štát pristúpi k vyvlastneniu.

Ministerstvo doposiaľ nepredstavilo ani návrh transformačného zákona, ktorý má ošetriť prechod od viacerých zdravotných poisťovní k jednej. Jeho účinnosť sa predpokladala už v máji toho roka. Podľa hovorkyne MZ Zuzany Čižmárikovej legislatíva pripravená je, unitárny systém brzdia financie. „Ako náhle bude jasné finančné krytie pustíme zákon do pripomienkového konania,“ uviedla Čižmáriková.

Ako tvrdí, zavedenie jednej poisťovne je stále prioritou vlády, ale stane sa tak až keď na to bude krajina po ekonomickej stránke pripravená. Zdroje na projekt však podľa ministra financií Petra Kažimíra zatiaľ nie sú. „Tu sme odkázaní na predaj aktív, hovorím konkrétne o predaji akcií Telekomu,“ uviedol minister. Financie z tejto transakcie reálne vidí v budúcom roku, najneskôr však do dvoch rokov.

Podľa analytika Health Policy Institute Tomáša Szalaya je sklz v projekte príliš veľký na to, aby sa unitarizácia stihla ešte v tomto volebnom období. „Ide o organizačne a manažérsky mimoriadne zložitý proces. Za pochodu bude treba riešiť množstvo problémov, ktoré sa budú dotýkať poistencov, poskytovateľov i platiteľov poistného,“ uviedol Szalay. Nepredpokladá, že sa vláda do takejto podľa neho problematickej akcie pustí rok pred parlamentnými voľbami.

Štát vycvičí dobrovoľných hasičov

Pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách chce štát viac využívať dobrovoľných hasičov. Spoluprácu profesionálov a dobrovoľníkov pri zásahoch upravujú vládne materiály. Okrem väčšieho zapojenia dobrovoľníkov, štát plánuje v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných mi­est.

Kaliňák v stredu povedal, že na Slovensku sú stále červené body, kde dojazd hasičov na miesto nehody trvá 30 minút. Túto situáciu by mala zlepšiť práve spolupráca s dobrovoľníkmi. „Pri dojazde 30 minút je požiar v takom štádiu, že je možné ho len veľmi ťažké zachrániť a keď sa tam stane dopravná nehoda, pochopiteľne, nedokážeme tak intenzívne zabojovať o ľudský život, ako tam, kde máme dojazd päť minút,“ povedal Kaliňák.

Aj keď štát s dobrovoľníkmi ráta najmä pri povodniach či požiaroch, pomôcť by mohli aj pri nehodách, kde sa môžu podľa Kaliňáka dostať skôr než profesionáli. „Efekt spojenia dobrovoľníckej pomoci s prácou profesionálov bude na celom Slovensku garantovať poskytnutie pomoci do 20 minút od tiesňového volania,“ píše sa v Návrhu celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov hasičských jednotiek na území SR, ktorý dnes schválila vláda.

Dobrovoľným hasičom, ktorí sa prihlásia, štát poskytne výcvik, ročný paušál a tým, ktorí nemajú výstroj, ju bude postupne dopĺňať v rámci európskeho projektu. Štát chce rovnako zmierniť platbou pre týchto hasičov riziko pri zásahu a preplatí im tiež pohonné hmoty.

Vláda vymenila zástupkyňu hraničného splnomocnenca

Novou zástupkyňou hlavného hraničného splnomocnenca Slovenskej republiky je Mária Borguľová. Do funkcie ju na dnešnom rokovaní vymenovala vláda. Kabinet zároveň odvolal z tejto funkcie Janu Juríčkovú.

Borguľová je vedúcou oddelenia vonkajších vzťahov Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru SR. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák má do 30. novembra o zmene informovať susedné štáty.

Múzeá a galérie dostanú jasnejšie pravidlá

Podľa návrhu paragrafového znenia novely by pojem galéria mal po spresnení byť definovaný ako „špecializovaná právnická osoba alebo organizačný útvar právnickej osoby, ktorá na základe vedeckého výskumu v súlade so svojím zameraním a špecializáciou nadobúda, odborne spravuje, vedecky skúma a sprístupňuje zbierkové predmety zo všetkých disciplín výtvarného umenia a realizuje tvorivé a umelecké výstupy a prezentácie“.

Ministerstvo kultúry chce novelou ďalej zaviesť i nový pojem – múzejné zariadenie a galerijné zariadenie. Týka sa to kultúrnych zariadení, ktoré majú aktivity ako galérie alebo múzeá, aj keď nimi nie sú.

Upraviť sa tiež majú práva a povinnosti zriaďovateľa alebo zakladateľa múzea alebo galérie, ustanovenia Registra múzeí a galérií Slovenskej republiky, sústavy múzeí a galérií či výkonu základných odborných činností.

Hvezdáreň splynie s Národným osvetovým centrom

Návrh zákona zároveň novelizuje tri zákony. Zákon o osvetovej činnosti mení preto, lebo Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove sa včleňuje do Národného osvetového centra v Bratislave. Úprava zákona o podmienkach vývozu a dovozu predmetu kultúrnej hodnoty je potrebná z dôvodu určenia MK SR ako príslušného orgánu na vystavenie potrebného povolenia.

Napokon navrhovaná novela zákona o múzeách a galériách upravuje i zákon o ochrane pamiatkového fondu. Príčinou je spresnenie podmienok, za akých musí múzeum prijať do svojej správy archeologické nálezy, ak pochádzajú z archeologických výskumov v regióne, kde múzeum pôsobí.

Včlenenie Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove do Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave nepredpokladá úsporu celkových výdavkov v rozpočte kapitoly ministerstva kultúry. To, čo sa totiž týmto krokom usporí, sa má použiť na odstránenie havarijného stavu sídla NOC v Bratislave. MK SR očakáva, že spojenie dvoch ním zriaďovaných organizácií prinesie úspory 42 345 eur (z toho 26 357 eur mzdy a 9 212 eur odvody).

Na programe sú aj doprava a potraviny

Kabinet sa bude zaoberať aj Analýzou dopravy v Bratislavskom samosprávnom kraji, ktorú pripravil rezort dopravy. Na základe nej by na zlepšenie stavu ciest v tomto kraji malo v rokoch 2014 až 2016 putovať dodatočných 15 miliónov eur. Financie sa majú okrem zlepšenia stavu ciest I. triedy na území kraja, použiť aj na zabezpečenie chýbajúcej projektovej dokumentácie na stavbu cesty prvej triedy z Bratislavy po Senec.

Ministri budú na svojej 82. schôdzi diskutovať tiež o návrhu novely zákona o potravinách. Ministerstvo pôdohospodárstva navrhuje upraviť výšku sankcií za druhé a ďalšie porušenie povinností. Kontrolóri v takomto prípade môžu uložiť pokutu až do dvojnásobku bežnej sadzby, ak do jedného roka od uloženia prvej pokuty dôjde k opakovanému porušeniu povinnosti. Po ďalšom opakovanom porušení povinnosti sa bude pohybovať od jedného do piatich miliónov eur.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #štátna zdravotná poisťovňa