Ústavným činiteľom sa na budúci rok platy nezvýšia

Platy a paušálne náhrady poslancov, prezidenta, ministrov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, generálneho prokurátora sa na budúci rok opäť nezvýšia. Budú ich poberať v takej istej výške, aká bola určená ešte v roku 2011.

06.11.2013 11:37 , aktualizované: 13:21
peniaze, sporenie, vkaldy, investovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorý v stredu schválila vláda. Do parlamentu sa dostane v skrátenom legislatívnom konaní. Ministerstvo financií týmto predpokladá úsporu výdavkov štátneho rozpočtu v sume 8,2 miliónov eur.

Plat sudcu ústavného súdu a priemerný plat sudcov bude rovnaký ako tento rok, a to vo výške určenej v roku 2012. Odmena asistenta poslanca a výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie zostanú na úrovni roku 2011.

Sudca najvyššieho súdu a Špecializovaného trestného súdu bude mať základný plat na úrovni priznaného v roku 2012. Obdobne aj funkčný príplatok. Platové pomery ombudsmana, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov zostávajú zachované vo výške určenej v roku 2011.

Predmetná novela podľa ministerstva financií reaguje na vládou schválený návrh rozpočtu na roky 2014 až 2016, v ktorom je už zohľadnený pozitívny vplyv návrhu zákona. „Neschválením navrhovanej úpravy by došlo k narušeniu stanoveného fiškálneho rámca, čím by bolo ohrozené splnenie deklarovaného cieľa v oblasti verejných financií,“ upozorňuje MF.

Návrh na zmrazenie platov ústavných činiteľov sa podľa premiéra Roberta Fica prvýkrát objavil v čase, keď začala finančná a hospodárska kríza počas jeho prvej vlády. „Pravidelne každý rok mali ústavní činitelia zmrazené platy s výnimkou sudcov. Tentokrát pristupujeme k zmrazeniu platov všetkých ústavných činiteľov, vrátane sudcov, prokurátorov s tým, že sudcom a prokurátorom zostáva 13. a 14. plat, čo je náležitosť, na ktorú nechcel nikto v tomto okamihu siahať,“ ozrejmil po skončení rokovania vlády.

Na otázku, prečo nemohol kabinet túto novelu schváliť skôr, ale pristúpil k skrátenému procesu, Fico reagoval, že netreba do niekoľkomesačného legislatívneho konania pustiť návrh, ktorý sa dá vyriešiť v parlamente v súvislosti so schválením rozpočtu na rok 2014. „Je to štandardný postup,“ upozornil.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #poslanci #paušálne náhrady #zmrazenie