Bude v regiónoch viac lekárov špecialistov?

Nová mapa špecialistov a vyšší počet ambulancií. Súkromní lekári prišli s návrhom, ako vyriešiť problém chýbajúcich špecialistov v regiónoch. V praxi by znamenal ich premiestnenie z veľkých miest, kde je ich veľa, na vidiek.

10.11.2013 15:00
vseobecny lekar, vymenny listok, pacient, cakaren Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Návrh lekárov prerokovala komisia pri ministerstve zdravotníctva a nezamietla ho. Vidia preto šancu, že by sa v krátkej budúcnosti mohol zaviesť do praxe.

Samotní špecialisti, ktorých by sa zmeny mali dotknúť, si to však nevedia prestaviť, pričom ako hlavný argument uvádzajú, že je ich nedostatok.

Podľa Asociácie súkromných lekárov je v súčasnosti z geografického hľadiska zle nastavená sieť lekárov špecialistov. Napríklad legislatíva určuje, že v Nitrianskom kraji má byť 22 kardiológov, tak 20 z nich môže byť priamo v Nitre a dvaja v Komárne. Pacienti z Levíc či zo Šale potom musia cestovať niekoľko kilometrov.

Z okresu Námestovo za detskými špecialistami cestujú mamičky s deťmi 32 kilometrov do Dolného Kubína či do 70 kilometrov vzdialeného Martina. V Brezne zase chýba neurológ a niektorí pacienti za rehabilitáciou musia ísť 42 kilometrov do Banskej Bystrice.

Počet špecialistov pre každý kraj určuje nariadenie vlády, zdravotné poisťovne musia tento počet zazmluvniť. Asociácia súkromných lekárov vypočítala, koľko urológov, kardiológov či gastroenterológov by malo byť v jednotlivých častiach Slovenska, aby pacienti nemuseli za lekármi dochádzať desiatky kilometrov. Nové kritériá, ktoré asociácia pripravila, sa týkajú rozmiestnenia lekárov nie podľa kraja, ale na 10-tisíc obyvateľov, čo je menšie mesto.

„Problémy sú najmä na vidieku. Špecialisti tam odchádzajú od pacienta smerom do centra. Náš návrh kopíruje potrebu pacienta,“ vysvetlil viceprezident asociácie Ondrej Kusý. Podľa neho to určite neprinesie redukciu počtu ambulancií, ale, naopak, ich nárast. Podotkol, že ide o lekárov, ktorí majú zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Zmeny sa nebudú týkať súkromníkov.

Asociácia prišla s konkrétnymi návrhmi na tvorbu verejnej siete už v januári a predložila ich už aj komisii na tvorbu kritérií minimálnej verejnej siete pri ministerstve zdravotníctva. Sú v nej zástupcovia nemocníc, lekárov aj poisťovní. „Voči návrhu z našej dielne nepadla žiadna námietka, teda predpokladám, že bol vo všeobecnosti pozitívne prijatý tam, kde sa má aj realizovať jeho prijatie s následnou aplikáciou do praxe,“ uvádza Kusý.

Problémy s ambulantnými sieťami už riešili aj bývalí ministri Richard Raši a Ivan Uhliarik, a nedarilo sa im. Horúci zemiak teraz čaká na ministerku Zuzanu Zvolenskú. Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že pracovná skupina je aktívna. „Reálne sa zaoberáme minimálnou sieťou, ide o komplexnejšiu problematiku, nemáme ešte jej výsledky jednotlivých analýz, a preto je predčasné hovoriť o konkrétnych krokoch,“ uvádza Martina Lidinská z komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva.

Prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco si nemyslí, že je to dobrý návrh. „Už teraz je nedostatok niektorých špecializácií, hlavne detských, preto ide o návrh, ktorý neprináša zlepšenie ani pre pacientov, ani pre lekárov,“ konštatuje Janco a dodáva, že nedostatok je hlavne detských špecialistov, chýbajú nefrológovia, ortopédi, kardiológovia, endokrinológovia.

Janco tvrdí, že je zložité donútiť lekára s klientelou v meste, aby išiel pracovať do odľahlých oblastí. „Nedá sa prikázať, aby zhustla sieť tam, kde je nedostatok lekárov, na Kysuciach sieť nikdy nezhustne, pretože tam lekára z Bratislavy alebo Žiliny nedonútite ísť pracovať,“ dodáva Janco. Navrhuje, že najskôr treba zabezpečiť, aby tu vôbec lekári po štúdiu zostali a neodchádzali do zahraničia.

Podľa kardiológa, ktorý nechcel zverejniť svoje meno, má návrh asociácie svoju logiku, ak chce riešiť dostupnosť. Hovorí, že problémom môže byť nedostatok špecialistov. Riešením by podľa neho mohlo byť zrušenie čiastočných úväzkov lekárov, ktorí pracujú v nemocniciach a zároveň aj čiastočne v ambulancii. Poisťovniam tak zostane viac peňazí, ktoré by mohli ponúknuť lekárom na vidieku.

Meniť podmienky špecialistom pri uzatváraní zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti plánuje Všeobecná zdravotná poisťovňa. Podľa generálneho riaditeľa Marcela Foraia súčasné zazmluvnenie špecialistov na Slovensku neodráža skutočnú potrebu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #lekári #asociácia súkromných lekárov