Za chýbajúce lieky padajú pokuty

Ministerstvo zdravotníctva začalo riešiť problém chýbajúcich liekov na trhu. Historicky prvú pokutu vo výške 10-tisíc eur už udelilo a plánuje pokračovať ďalej.

12.11.2013 12:00
ministerstvo zdravotníctva Foto: ,
Ministerstvo zdravotníctva prvýkrát udelilo pokutu za nedostupný liek pre pacientov s vysokým krvným tlakom.
debata (4)

V súčasnosti prešetruje nedostupnosť ďalších štyroch liekov. Ak výrobca nedodá liek na trh dlhšie ako dva mesiace a tento krok včas neoznámi Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, hrozí mu sankcia až do výšky 30-tisíc eur.

Ministerstvo zdravotníctva prvýkrát udelilo pokutu za nedostupný liek pre pacientov s vysokým krvným tlakom. Farmaceutická spoločnosť, ktorá zastupuje držiteľa registrácie lieku, musí zaplatiť 10-tisíc eur, pretože liek Valsartan 160 ml nedodala na trh dlhšie ako dva mesiace. „Ministerstvo prešetruje nedostupnosť ešte ďalších štyroch liekov,“ tvrdí hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Keďže správne konanie podľa nej ešte nie skončené, nemôžu zverejniť o aké lieky a ktoré spoločnosti ide.

Na nedostatok lieku Valsartan upozornil nespokojný pacient. Ministerstvo podľa Čižmárikovej začalo na jeho podnet vykonávať šetrenie. Kontaktovalo distribučné firmy a rovnako aj držiteľa registrácie lieku, respektíve jeho zástupcu. „Tí nedostupnosť vyššie uvedeného lieku potvrdili, a keďže daná spoločnosť nebola schopná zabezpečiť dostupnosť lieku v období dlhšom ako 60 dní, začalo sa v danej veci správne konanie, ktorého výsledkom bolo udelenie pokuty 10-tisíc eur,“ uvádza.

Valsartan je liek na liečbu vysokého krvného tlaku, ktorý je plne hradený zdravotnou poisťovňou, teda s nulovým doplatkom. Keďže v lekárňach chýba, pacienti si musia za náhradné lieky v danej skupine priplácať.

Podľa lekárnikov práve finančná stránka zohráva dôležitú úlohu. „Ak má liek najnižšiu cenu na trhu, a ak je jediný, ktorý má nulový doplatok, pacienti strácajú šancu nájsť v tejto podskupine liek bez doplatku,“ konštatuje lekárnik, ktorý si neželal uviesť meno.

Takýchto liekov je podľa neho viac a problém nastáva vtedy, ak za ne nie je žiadna náhrada. Pokuty výrobcom liekov od ministerstva považujete za ústretový krok, ku ktorému sa neodhodlal ani jeden minister. „Plánom je, aby výrobcovia pri dlhodobom prerušení dodávky lieku požiadali ministerstvo o vyradenie z kategorizačného zoznamu, aby mohol byť nahradený iným s nulovým doplatkom, čiže ide skôr o ekonomickú stránku pre pacienta,“ myslí si lekárnik.

Predseda Kardioklubu SK Igor Chamilla si myslí, že pokuta nemusí donútiť firmu vrátiť chýbajúci liek do lekární. Podľa neho je nízka a pre farmaceutickú spoločnosť nie je problémom ju zaplatiť. Výpadky kardiologických liekov sú pre pacientov už bežnou záležitosťou a riešia ich po svojom. Majú vyskúšané rôzne kombinácie. „Liečba vysokého krvného tlaku je dlhodobá a nemala by sa prerušiť náhle, naši pacienti už v takýchto prípadoch majú odskúšané rôzne alternatívy,“ tvrdí Chamilla. Nepovažuje to však za dobré riešenie.

Podľa zákona o liekoch je držiteľ registrácie lieku povinný oznamovať Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv dočasné prerušenie, alebo skončenie dodávania lieku na trh. „Držiteľ registrácie tak musí urobiť najmenej dva mesiace pred zamýšľaným prerušením alebo skončením dodávania, taktiež musí uviesť dôvody prerušenia alebo skončenie dodania,“ konštatuje hovorkyňa úradu Valéria Pernišová. Ústav tieto informácie zverejňuje na svojej webovej stránke.

Kategorizácia liekov je podľa Pernišovej plne v kompetencií ministerstva zdravotníctva, rovnako ako aj udeľovanie pokút.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #pokuty #ministerstvo zdravotníctva