Nezvestného horolezca v Tatrách našli mŕtveho

Horským záchranárom sa v utorok poradilo nájsť telo slovenského horolezca, ktorý bol vo Vysokých Tatrách nezvestný od sobotného večera.

12.11.2013 15:18
debata

Horská záchranná služba (HZS) informovala, že s pomocou služobného psa ho našli v Hornom kotle Ľadových doliniek. Telo nebohého bolo zasypané súvislou vrstvou snehu.

„Takéto zásahy sa nerobia bežne. Takéto akcie sú skôr ojedinelé, aby lavínové psy pátrali v horolezeckom teréne,“ uviedol na brífingu v Starom Smokovci riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Nezvestného horolezca našli len asi tri minúty po začiatku pátrania dva lavínové psy Nero a Brix, ktoré zhodne označili miesto nálezu. Horolezec, 49-ročný Pavol z Čierneho Balogu, bol pod asi 30-centimetrovou vrstvou snehu.

„V samotnom exponovanom teréne bola nespevnená nestabilná snehová pokrývka, ktorá miestami vytvárala splazy a drobné lavíny, ktoré ohrozovali záchranárov,“ informovala HZS. Nájdené telo horolezca spolu so záchranármi transportovali na Hrebienok.

Telo horolezca transportovali horskí záchranári do márnice v Novom Smokovci.

Horských záchranárov požiadal v sobotu večer o pomoc 34-ročný slovenský horolezec, ktorého kolega počas zostupu v hornej štvrtine zo Zadného Ľadového štítu smerom do Ľadovej doliny spadol a stratil s ním kontakt. Do terénu vtedy odišlo niekoľko horských záchranárov. V noci sa im však horolezca nepodarilo nájsť.

Počasie bolo také, že ich bezpečnosť bola v ohrození, a tak sa z terénu vrátili. Záchranná akcia pokračovala nadránom 10. novembra aj s nasadením vrtuľníka poľského TOPR-u a podarilo sa nájsť horolezca, ktorý zavolal pomoc. Po druhom nezvestnom horolezcovi záchranári pátrali aj 11. novembra, no neúspešne. Pre zlé počasie nebolo možné nasadiť vrtuľník.

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #Vysoké Tatry #horolezec