Google fotografuje panoramatické zábery Bojnického zámku

V okolí romantického Bojnického zámku a na jeho nádvoriach mohli návštevníci včera stretnúť mladého muža s čudným batohom na chrbte.

14.11.2013 12:00
bojnice, bojnický zámok, google, street view,... Foto: ,
S 22-kilogramovým batohom na chrbte snímal včera spolupracovník Google panorámu Bojnického zámku.
debata (6)

Vyčnievala mu z neho konštrukcia zakončená hore guľovitým predmetom. V ňom sú umiestnené objektívy kamery, ktorá robí zábery v mimoriadne kvalitnom rozlíšení. Objednala si ich spoločnosť Google pre svoj projekt Street View (zobrazenie ulíc).

„Kamera sníma okolie panoramaticky 360 stupňov. Turisti z celého sveta budú môcť vidieť krásy Slovenska bez toho, aby našu krajinu navštívili, a keď ich to zaujme, budú vítaní vo všetkých turistických destináciách, ktoré na Slovensku máme. Je to propagácia, ktorá sa neodmieta. Tak ako má Slovensko urobené v 3D ulice a mestá, takisto budú kompletne spracované všetky pamiatky na Slovensku,“ povedal asi 35-ročný muž, ktorý o sebe prezradil iba to, že sa volá Jozef, pochádza z Michaloviec a pracuje pre Google.

Nevedel povedať, kedy budú panoramatické zábery Bojnického zámku a zoologickej záhrady, ktorá je v jeho susedstve, sprístupnené na službe Mapy Google. Takéto informácie nemá totiž ani on sám. Po Bojnickom zámku bude fotiť ďalšie pamiatky a historické miesta Slovenska. Každý týždeň dostáva pokyny, kam má ísť. Aké objekty bude fotiť a kedy, však nesmie prezradiť.

„Nemôžem o tom hovoriť, viaže ma k tomu zmluva. Ste jediný novinár, ktorý ma našiel, moja práca má byť utajená, nemalo by to byť medializované. V súčasnosti som na túto prácu sám na Slovensku. Robím zábery pamiatok, aby ľudia aj v iných krajinách videli, čo tu máme pekné. To všetko treba ukázať svetu, aby sa Slovensko zviditeľnilo. Sme malá, ale veľmi pekná krajina,“ vraví Jozef. Zábery slovenských miest a obcí, ich námestí a ulíc robilo pre Google 19 ľudí. Teraz je Jozef jediným, ktorý robí zábery pamiatok. Chodí na aute z požičovne, aby ho ľudia nemohli spoznať podľa vozidla. Prezradí ho len batoh s kamerou (Street View Trekker), ten utajiť nemôže. Keď chodí s touto výbavou na chrbte, mnohí ho považujú za geografa. A občas vystraší vodičov, ktorí si myslia, že nesie na chrbte prenosný radar na meranie rýchlosti.

Batoh s kamerou váži približne 22 kíl. Zaujímalo nás, koľko kilometrov musí nachodiť, aby nasnímal taký objekt, akým je Bojnický zámok. „Dosť na to, aby vás z toho bolel chrbát. Denne asi päť až šesť hodín. Je toho dosť, ale výsledok stojí za to,“ dodal Jozef.

O tipoch pre Street View Slováci v minulosti hlasovali na internete v rámci iniciatívy Google na slovenskú nôtu. Najviac hlasov dostala desiatka TOP slovenských lokalít: Bardejov, Betliar, Bojnický zámok, Čičmany, Kalvária v Banskej Štiavnici, Oravský hrad, Slovenský raj, Spišský hrad, Vlkolínec a Vysoké Tatry.

Funkcia View Street rozširuje službu Mapy Google na novú úroveň, záujemcom umožňuje prechádzať sa po uliciach z pohodlia svojho domova. Nasnímané fotografie sa počítačovo spracovávajú a jednotlivé oblasti sa do Máp Google pridávajú až vtedy, keď sa zhromaždí dostatok obrazových podkladov. Od nasnímania až do zverejnenia snímok uplynie niekoľko mesiacov a nájdete ich na adrese google.sk/stre­etview.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Bojnice #bojnický zámok #street view