Premiér oslávi November obedom so študentmi, pravica v divadle

Víkendové výročie nežnej revolúcie budú sprevádzať každoročné oslavy. Zapoja sa do nich aj politickí lídri.

16.11.2013 09:00
debata (129)

Premiér Robert Fico plánuje na Úrade vlády spoločný nedeľný obed so študentmi vysokých škôl, čím chce pripomenúť nielen sviatok Dňa boja za slobodu a demokraciu, ale aj Medzinárodný deň študentstva. Ide o vybratých študentov z piatich vysokých škôl z celého Slovenska.,,Na obede bude so študentmi diskutovať o význame udalostí súvisiacich s výročiami študentských demonštrácií za slobodu, a tiež o problémoch, cieľoch a plánoch mladej generácie na Slovensku," uviedol tlačový odbor úradu.

Prezident Ivan Gašparovič, tak ako minulý rok, navštívi cintorín vo Vrakuni, kde sa zúčastní na pietnej spomienke,  venovanej pamiatke popra­vených a umučených politických väzňov komunizmu. Výnimočný program majú aj viacerí členovia vlády. Minister obrany Martin Glváč sa pripojí k prezidentovi počas ceremónie na bratislavskom cintoríne. Šéf školského rezortu Dušan Čaplovič včera ocenil úspešných študentov, ktorí dosiahli úspechy na medzinárodných olympiádach či umeleckých a športových súťažiach. Primátor Košíc Richard Raši zas v nedeľu organizuje pietnu spomienku pri pamätnej tabuli k 17. novembru 1989.

Tri pravicové strany združené v Ľudovej platforme rovnako ako vlani organizujú oslavy v historickej budove SND aj za účasti zahraničných hostí. „Medzi inými spomenieme podpredsedníčku Európskej ľudovej strany Lucindu Creighton z Írska či Karla Schwarzenberga, predsedu TOP 09 z Prahy,“ uviedol hovorca KDH Matej Kováč.

„Okrem príhovorov predsedov strán Ľudovej platformy budú aj príhovory hostí a videoprojekcia archívnych záberov z novembra v roku 1989,“ dodal k podujatiu s približne 400 pozvanými hosťami hovorca Mosta-Híd Gabriel Gilányi. S otázkou, koľko bude celé podujatie stáť a ako si náklady strany rozdelia, odkázal Gilányi Pravdu na Inštitút pre moderné Slovensko, ktorý je inštitútom SDKÚ. Ten na otázky neodpovedal.

Poslednou z parlamentných strán, ktorá si výročie osobitne pripomenie, je OĽaNO. Poslanci hnutia Ján Mičovský a Mikuláš Huba prídu na odhalenie pamätníka Svedomie novembra na múre Kláštora kapucínov v centre Bratislavy. Jeho autorom je Fero Guldan.

Akcie v regiónoch strany tento rok zväčša vynechávajú. „Situáciu v tejto súvislosti ovplyvnil najmä fakt, že sa konali voľby do vyšších územných celkov, a tak predovšetkým z toho vyplývajúca časová tieseň, bohužiaľ, znemožnila strane prípravu spomienkových podujatí k nežnej revolúcii,“ povedal Gilányi za Most-Híd.

Spomienkové akcie v krajských mestách však organizuje KDH. „Hnutie taktiež pripravuje spolu s ďalšími stranami aj nadväzujúce projekty spojené s výročím nežnej revolúcie určené pre mladých ľudí, ktoré sa budú konať počas celého roku,“ dodal jeho hovorca.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #pravica #študent #17. november 1989