Hranice Lešti sa prekreslia

Z najväčšieho výcvikového strediska na Slovensku Lešti trochu ubudne. Ministerstvo obrany navrhuje odčleniť 7,6 hektára na okraji vojenského obvodu a dať do majetku priľahlej obce Pliešovce. K zmene by malo dôjsť od februára. Rezort tvrdí, že prípravu našich vojakov to neovplyvní.

19.11.2013 13:00
Lešť, vojenské výcvikové stredisko Foto: ,
Vojenské výcvikové stredisko Lešť.
debata

Obrana sa chce vzdať územia v lokalite Zábava, ktoré je vzdialené od obce asi dva kilometre. „Ide o okrajovú, hraničnú časť územia vojenského obvodu, ktorú ministerstvo obrany ani jeho zložky nepotrebujú na plnenie svojich úloh,“ tvrdí rezort, podľa ktorého priestor nezaberá ani jedno percento celého obvodu.

Starosta Pliešoviec Štefan Sýkora vraví, že o túto zmenu sa obec snažila už dlhšie, no až teraz to vyzerá nádejne. „V päťdesiatych rokoch tu vznikla bytová zástavba, no neskôr sa s nami armáda o tento priestor súdila, až sme spor napokon prehrali,“ vysvetľuje Sýkora.

Na neveľkom území, ktoré sa má po rokoch opäť pričleniť k obci, stoja zväčša bytové domy, budova obchodu a služieb, administratívne budovy a areál stavebného dvora bývalých Vojenských stavieb, štátny podnik Bratislava. Správcom bytoviek bola v minulosti práve obec Pliešovce, neskôr sa dostali pod Bytovú agentúru rezortu ministerstva obrany.

„Do domov, ktoré tu sú, nikto za posledných dvadsať rokov kvôli majetkovým sporom, neinvestoval. Robili sa tam len základné údržby, revízie a podobne,“ vraví zástupca starostu v Pliešovciach Vladimír Macko. V bytoch sa dodnes býva, hoci nie sú obsadené úplne. Žije tam asi 40 ľudí.

Ak návrh odobrí vláda, obec plánuje odpredať byty v štyroch využívaných bytovkách do súkromného vlastníctva. „Ide najmä o byty s nižším štandardom, a tak sa môžu dať do poriadku,“ pokračuje Macko. Ako využije obec zvyšok územia, ešte jej predstavitelia nevedia.

Časť so zastavaným územím sa nachádza v ochrannom pásme vojenského obvodu, pričom závora označujúca priestor určený na výcvik je trochu ďalej. Podľa vedenia obce ho miestni rešpektujú. Ministerstvo obrany tvrdí, že vzdaním sa územia neohrozí výcvik v Lešti. „Odčlenenie predmetnej časti územia vojenského obvodu nemá vplyv na výcvik ozbrojených síl a na plnenie ďalších úloh obrany a bezpečnosti štátu, ktoré sa budú naďalej zabezpečovať na zostávajúcom území vojenského obvodu. Pozemky navrhnuté na vyčlenenie sú mimo územia určeného prioritne na vojenské využitie,“ uvádza rezort.

Za ostatné roky nejde o prvé zmenšovanie vojenského územia. Aj v roku 2006 prešla pod priľahlé obce nevyužívaná pôda vo vojenských obvodoch Záhorie, Lešť a Valaškovce. Išlo vtedy takmer o 80 hektárov územia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemok #Lešť #vojenské objekty