Odstupné už nebude brániť vyplateniu maródky

Maródku od januára dostanú vyplatenú aj tí zamestnanci, ktorí končia zamestnanecký pomer a dostanú odstupné, čo doteraz nebolo možné. Zmeny zavádza novela zákona o sociálnom poistení.

19.11.2013 14:00
peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa starých pravidiel zamestnancom nárok na nemocenské zanikol, ak napríklad dostali odstupné. To sa totiž považovalo za príjem, ktorý sa s nemocenskými, materskými a ošetrovnými dávkami nemohol kombinovať.

Od budúceho roka sa však podmienky vyplácania dávok z nemocenského poistenia menia. Podľa novely zákona o sociálnom poistení bude nárok na nemocenskú dávku ovplyvňovať iba príjem za vykonanú prácu. Odstupné, odchodné či príspevok zo sociálneho fondu sa zohľadňovať nebudú.

„Ide o výrazne proklientsku zmenu s účinnosťou od 1.¤januára 2014, ktorú navrhla Sociálna poisťovňa,“ hovorí šéf komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Novela tak umožní súbeh nemocenskej dávky s odstupným.

Zmena sa dotkne nielen práceneschopných, ale aj mamičiek. Popri príspevku pri narodení dieťaťa zo sociálneho fondu totiž dostanú v rovnakom mesiaci aj materské. Podobne tí, ktorí čerpajú pôžičku zo sociálneho fondu, budú mať nezávisle od nej nárok na nemocenskú dávku.

„Poskytnutie odstupného a odchodného, prípadne príspevku zo sociálneho fondu už nebude prekážkou splnenia podmienky absencie príjmu, ktoré sa pri priznaní nároku na nemocenské vyžadovalo,“ vysvetľuje Višváder.

Okrem toho od januára porastú nemocenské, materské a ošetrovné dávky. Dôvodom je zvýšenie vymeriavacieho základu, z ktorého sa počítajú. Kým doteraz bola maximálna nemocenská dávka za 31-dňový mesiac na úrovni 661 eur, po novom sa zvýši na 677 eur. Najvyššie materské za 31-dňový mesiac porastie zo súčasných 781 eur na budúcoročných 800 eur. Zmena sa dotkne aj ošetrovného, ktorého strop sa zvýši o 5 eur, na 218 eur za 10 dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #maródka #práceneschopnosť #nemocenské