Pri zásahu SBS-kára sa zranil muž, leží v kóme

Po zásahu súkromnej bezpečnostnej služby v bratislavskom obchodnom centre skončil podozrivý zlodej v kóme. Polícia už prípad prešetruje ako ublíženie na zdraví.

19.11.2013 16:14 , aktualizované: 19:30
debata (49)

K incidentu došlo v pondelok podvečer. Ochrankár sa snažil za pomoci okoloidúceho zadržať podozrivého muža, ktorý chcel utiecť z jednej z predajní. „Nakoľko unikajúci muž kládol aktívny odpor, bol pracovníkom SBS spacifikovaný,“ uviedol krajský policajný hovorca Michal Szeiff s tým, že počas zásahu sa muž zranil.

Podľa záchranárov bol po ich príchode zadržaný muž už v bezvedomí. Po resuscitácii skončil v nemocnici, no jeho stav je naďalej vážny. „Je na ARO, v kóme. Vonkajšie zranenia nemá,“ spresnila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

Ako presne k útoku došlo a či bol zásah SBS-kára taký brutálny, polícia povedať nechce s tým, že momentálne vec vyšetruje. Prípad vedie ako ublíženie na zdraví. Zasahujúci ochrankár skončil po incidente na policajnom oddelení.

Majiteľ jednej z bezpečnostných služieb v Bratislave Vladimír Kamenský vraví, že mnohí ľudia majú mylné predstavy o tom, čo všetko môžu SBS-kári robiť. „V praxi sa dodržiava, že SBS-ka danú osobu len zadrží a počká s ňou do príchodu polície. Platí, že obrana by mala byť len taká, aby útok odvrátila, ale aby nebola už prehnane agresívna,“ vraví s tým, že výsledok pondelkového zásahu si nevie vysvetliť.

„Aj zbrane môže SBS používať rovnako ako civilní ľudia, čiže v obrane pred útočníkom,“ upresňuje. Do tejto možnosti teda spadajú situácie, keď musí ochranka odvracať útok, či situácie, keď niekto porušuje základné ľudské práva alebo slobody iných či poškodzuje majetok.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný na adresu práce súkromných bezpečnostných služieb hovorí, že nemajú oproti bežným ľuďom pri zásahoch nijaké špeciálne práva. „SBS-ka má právo zasiahnuť na území, ktoré stráži, a použiť na to primerané prostriedky. Keďže ale v tomto prípade išlo o krádež, zasiahnuť mohol aj ktokoľvek iný,“ vysvetľuje. Tým, že došlo k ublíženiu na zdraví, budú podľa Žitného vyšetrovatelia teraz skúmať, či bol zásah primeraný, alebo mohol ochrankár postupovať inak.

Podľa odborníkov sa len zriedka končia zásahy ochrankárov tak ako tento. K zraneniam prichádza príležitostne najmä na futbalových štadiónoch pri výtržnostiach fanúšikov.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #polícia #SBS