Preukazy ŤZP si ľudia menia na poslednú chvíľu

Tisícky ťažko zdravotne postihnutých Slovákov by si mali do konca roka vymeniť svoje preukazy ŤZP či ŤZP/S za nové.

20.11.2013 13:30
úrad práce, ŤZP Foto: ,
Na úrade práce v Bratislave sa v posledných týždňoch tvoria rady.
debata (2)

Dôvodom je európska legislatíva a viaceré ochranné prvky, ktoré pribudli na preukazoch vydávaných od začiatku roka 2009. Na úradoch práce sa už pre výmenu tvoria rady, väčší nápor sa očakáva ku koncu roka.

Nové ochranné prvky na preukazoch majú zabrániť zneužívaniu kariet a prispieť k ich vyššej ochrane. Pre zdravotne postihnutých to znamená povinnosť navyše. S preukazmi vydanými do 31. decembra 2008 by totiž mali prísť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, kde im ich na počkanie a bez poplatku vymenia. Výmena sa však týka aj tých, ktorí majú preukazy s dobou platnosti "bez časového obmedzenia“.

Ak tak neurobia, preukaz po Novom roku dostanú len vtedy, ak prejdú nanovo posudkovým konaním. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny argumentuje najmä bezpečnosťou, keďže nové karty obsahujú ochranné prvky a sú zaliate vo fólii.

Aj keď ústredie avizovalo výmenu preukazov opakovane od začiatku roka 2009, väčšina ťažko postihnutých si to nechala na poslednú chvíľu. Na posudkovom oddelení úradu práce v Bratislave sa podľa zamestnancov posledné týždne tvoria dlhé rady. Ku koncu októbra si po nové preukazy prišla len polovica z odhadovaných takmer 20-tisíc ŤZP Bratislavčanov. Úrad preto nabral pracovné posily, aby zvládali nápor pred záverom roka. Problém je tu aj s parkovaním a prístupom postihnutých osôb, keďže v okolí bratislavského úradu práce je nedostatok parkovacích miest.

Zdravotne postihnutí a ich príbuzní v zmene preukazov nevidia zmysel. „Je to zbytočné. Aj samotný preukaz je nám v podstate nanič,“ hovorí Rastislav Šramo z Bratislavy, ktorý prišiel na úrad práce namiesto svojej chorej matky. Ďalší sa len prišli informovať, či si musia vymeniť aj svoje preukazy.

Ako priznáva hovorca ústredia práce Peter Zeman, podobná situácia ako v Bratislave je na celom Slovensku. Presný počet preukazov, ktoré by ešte mali byť vymenené, ústredie neeviduje. Organizácie, ktoré ťažko zdravotne postihnutých združujú sa so zneužitím súčasných preukazov stretávajú len zriedkavo. Predsedníčka Slovenského zväzu telesne postihnutých Monika Vrábľová hovorí o maximálne dvoch prípadoch počas svojej vyše desaťročnej praxe.

Zväz má pri tom takmer 30-tisíc členov po celom Slovensku. "Zákon rešpektujeme. Veríme však, že o pár rokov nebude potrebná ďalšia výmena,“ hovorí Vrábľová. O žiadnom zneužití medzi svojimi členmi nevie ani podpredseda Spoločnosti Downovho syndrómu Pavol Hyclák. Naopak, preukazy podľa neho nemajú ľudia, ktorým prináleží.

V prípade, že dotknutí občania si nestihnú prísť po nový preukaz do konca roka, budú si ho musieť vybavovať nanovo. V praxi to znamená, že ich zdravotný stav bude musieť znovu posúdiť lekár.

Čo treba na výmenu preukazu ŤZP a ŤZP/S

  • občiansky preukaz
  • starý preukaz ŤZP alebo ŤZP/S
  • dve fotografie s rozmermi 3×4 cm
  • v prípade, že preukaz vymieňate rodinnému príslušníkovi bez jeho prítomnosti, musíte mať aj splnomocnenie s jeho podpisom

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #preukaz #ŤZP #legislatíva