Študentov s certifikátom neuznaným do februára čaká maturita

Jazykové certifikáty ako náhrada maturitnej skúšky z cudzieho jazyka sa prestanú uznávať. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú vo štvrtok školský výbor odporučil parlamentu schváliť.

21.11.2013 15:44
Maturita Foto:
Ilustračné foto
debata

Poslanec za SDKÚ Miroslav Beblavý neuspel s pozmeňujúcim návrhom, aby sa certifikáty uznávali ako náhrada maturity aj naďalej, vládny Smer to zamietol. Podľa poslanca na Slovensku nechceme uznávať také certifikáty ako náhradu za maturitu, ktoré uznávajú v celom svete. Minister školstva Dušan Čaplovič však hovorí, že ich poskytujú rôzne inštitúcie, úroveň ktorých štát nevie kontrolovať a preveriť sa nedá ani priebeh skúšky.

„Maturita je len jedna a štátna. Prečo by študenti s certifikátom nemohli na maturite ukázať, že sú lepší? To potom môžeme mať certifikáty zo slovenčiny, matematiky alebo iných predmetov,“ vysvetlil Čaplovič. Problémy s certifikátmi podľa neho vznikali najmä na gymnáziách, kde sa časť žiakov s jazykovými skúškami nemusela pripravovať na maturitu, iní študenti maturovať museli. „Nikomu sa neukrivdilo,“ dodal minister.

Platné certifikáty budú môcť školy uznať študentom do konca februára 2014, v tom prípade títo žiaci nebudú musieť maturovať z cudzieho jazyka. Študenti, ktorým certifikát do februára 2014 neuznajú, budú musieť maturovať.

Slovenčina na maďarských školách cudzím jazykom

Poslanec za stranu Most-Híd Árpád Érsek navrhol, aby sa slovenčina na maďarských školách učila ako cudzí jazyk. Podľa jeho slov vyučovanie slovenčiny na maďarských školách nie je dobré, deti majú problém porozumieť textu a jazyk si ťažko osvojujú.

Súčasťou novely školského zákona je aj zvyšovanie maximálneho počtu žiakov v triedach. Novela tiež stanoví minimálny počet detí na triedu, čo doteraz v zákone chýbalo. Počet prvákov v jednej triede základnej školy sa napokon zvyšovať nebude, ministerstvo školstva ustúpilo od plánu zvýšiť maximálny počet v triede zo súčasných 22 na 25 detí. Limity na triedu sa zvýšia len na druhom stupni, a to o jedného žiaka.

Počet žiakov na triedu v piatom až deviatom ročníku základných škôl by sa mal zvýšiť z 28 na 29. Limit sa zmení aj pre počet žiakov v prvom ročníku strednej školy, a to z pôvodných 30 na 31. Novela tiež určuje najnižší počet detí v triede. Prvákov by malo byť v triede aspoň 11. Na prvom stupni od druhého do štvrtého ročníka by malo byť v triede minimálne 13 žiakov, na druhom stupni sa ich minimálny počet stanovuje na 15. Triedu strednej školy by zas malo navštevovať aspoň 17 žiakov.

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #Miroslav Beblavý #štúdium #certifikáty #maturitné skúšky