Slota na súd neprišiel, trest mu potvrdili

Ani nižší, ani prísnejší trest nevymeral sudca Okresného súdu v Čadci Jánovi Slotovi za jazdu pod vplyvom alkoholu.

26.11.2013 10:12 , aktualizované: 16:32
Ján Slota Foto: ,
Ján Slota.
debata (12)

Verdikt je rovnaký ako pred dvomi mesiacmi, Slota má byť bez vodičského 16 mesiacov a ak nezaplatí 5-tisícovú pokutu, hrozí mu trojmesačné väzenie. Rozsudok stále nie je právoplatný, prokurátorka sa proti výroku o treste odvolala.

Bývalého šéfa SNS ešte v septembri samosudca uznal za vinného z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a vymeral mu presne taký istý trest ako včera. Proti tomu podala odpor prokurátorka, ktorá žiadala dlhšiu dobu pre zákaz šoférovania. Odvolal sa i samotný Ján Slota, a tak bolo vytýčené hlavné pojednávanie. No podľa sudcu Milana Gylánika nedošlo k žiadnej zmene skutkového stavu a dôkazov, preto podľa neho nebol dôvod na iné rozhodnutie súdu.

Bývalý predseda národniarov na súd neprišiel, jeho advokátka uviedla, že s obžalobou nesúhlasí. Obvinený bol po tom, čo ho v centre Čadce zadržali policajti, ktorým sa nepozdával Slotov štýl jazdy. S autom zišiel mimo cesty a schádzal dolu trávnatým svahom. Na súde vypovedali ako svedkovia dvaja mestskí policajti, ktorí potvrdili, že Ján Slota odmietol fúkať aj ísť na odber krvi. Slotova obhajkyňa v záverečnej reči vysvetľovala prečo. Vraj kvôli videozáznamu, ktorý by mohol byť zneužitý na komerčné účely.

„Obžalovaný dychovú skúšku odmietol vykonať až po tom, čo zistil, že jeden z policajtov drží v ruke kameru. Policajt s kamerou v ruke a ani iný policajt mu neoznámil, že bude snímať jeho tvár a nepoučil ho, že bol povinný strpieť zásah do jeho súkromia,“ uviedla pred súdom obhajkyňa Tatiana Mitrová Polková. Ako ďalšiu procesnú chybu označila Slotova advokátka aj to, že jej klientovi nebolo preukázané, že odber krvi by nebol spojený s nebezpečenstvom pre jeho zdravie. Kým advokátka navrhla súdu Slotu oslobodiť, prokurátorka žiadala 5-tisícovú pokutu, prípadne náhradný trest tri mesiace a na odobratie vodičského preukazu nie 16-, ale 24-mesačnú dobu. „Poukazujem na evidenčnú kartu vodiča, z ktorej je zrejmé, že obžalovaný bol šesťkrát uznaný za vinného z priestupku na úseku dopravy, teda že ide o nedisciplino­vaného vodiča,“ povedala prokurátorka.

Bývalého šéfa národniarov zadržala policajná hliadka 9.mája popoludní v Čadci za volantom mercedesu. Skúšku na alkohol odmietol a v takom prípade sa na vodiča hľadí, akoby mal 1¤promile. Za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky mu hrozilo ročné väzenie alebo peňažný trest od 160 do 331¤930 eur a zákaz šoférovať až na 10 rokov. V podobných prípadoch, ako je tento, súdy väčšinou ukladajú peňažný trest a zákaz činnosti. Či sa Ján Slota odvolá, nie je známe. Keďže prokurátorka sa podľa hovorcu krajskej prokuratúry v Žiline Milana Cisárika odvolala, prípad sa dostane pred krajský súd.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slota #súd Čadca