Polícia bude od pondelka vybavovať nové občianske preukazy

Na oddelení dokladov nebudú v piatok 29. novembra prijímať žiadosti o vydanie občianskych preukazov. Tí, ktorí si potrebujú vybaviť nový doklad, tak môžu urobiť v pondelok 2. decembra.

26.11.2013 10:46
debata (6)

Oddelenia dokladov už budú prijímať žiadosti o vydanie občianskych preukazov s kontaktným elektronickým čipom, tzv. elektronickú identifikačnú kartu. „Jej vydávanie je súčasťou procesu elektronizácie verejnej správy, v rámci ktorého budú občanom postupne sprístupnené elektronické služby verejnej správy prostredníctvom internetu. Spracovanie žiadostí o vydanie ostatných dokladov bude možné aj v piatok,“ informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

Elektronická identifikačná karta je vybavená elektronickým kontaktným čipom, na ktorom budú uložené identifikačné údaje, ako napríklad meno, priezvisko, adresa bydliska, dátum narodenia občana a aj údaje o platnosti dokladu. Naďalej bude slúžiť na preukazovanie totožnosti pri osobnom styku s úradmi a inštitúciami, navyše však so zabudovaným čipom poskytne aj možnosť preukazovania totožnosti v elektronickom prostredí. „Funkcia preukazovania totožnosti držiteľa je základná a nevyhnutná funkcia pri používaní elektronických služieb prostredníctvom internetu, či už vo verejnom, alebo v súkromnom sektore“, upozornila Baloghová.

Občan má vždy možnosť slobodne sa rozhodnúť, či bude využívať občiansky preukaz len na preukázanie totožnosti, tak ako doteraz, alebo požiada aj o aktiváciu občianskeho preukazu s možnosťou využívania elektronických služieb verejnej správy a zaručeného elektronického podpisu (ZEP). V súčasnosti je možné ZEP využiť pri elektronickej komunikácii cez Ústredný portál verejnej správy s obchodným či živnostenským registrom, katastrom nehnuteľností, s notármi, exekútormi a podobne. Takisto pri priamej komunikácii s daňovou a colnou sekciou Finančného riaditeľstva SR, so súdmi či štatistickým úradom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #občiansky preukaz