Pôjdu slovenskí chemici do Sýrie?

Slovensko sa bude nepriamo podieľať na ničení sýrskych chemických zbraní. Naši špecialisti sú pripravení poskytnúť logistickú podporu.

27.11.2013 13:00 , aktualizované: 15:11
debata (6)
Zatiaľ sa nevie, kde sa budú ničiť sýrske... Foto: SITA/AP, Boris Grdanoski
Sýria, chemické zbrane, protest Zatiaľ sa nevie, kde sa budú ničiť sýrske chemické zbrane. Uvažovalo sa o Albánsku, ale tamojšia vláda nakoniec so zámerom nesúhlasila. Čelila protestom občanov, ktorí sa obávali o bezpečnosť. Podporili ich demonštranti v susednom Macedónsku (na snímke zo Skopje spred dvoch týždňov muž pomáha žene nasadiť si plynovú masku).

„Môžu dekontaminovať techniku, ktorá sa použije pri likvidácii nebezpečného arzenálu a zároveň zabezpečiť prevenciu pri týchto úkonoch,“ povedal pre Pravdu nemenovaný diplomat. O slovenskej ponuke debatovala v Bielom dome minulý týždeň delegácia vedená premiérom Robertom Ficom.

Otázne je, kedy a kde sa slovenskí vojenskí chemici zapoja do práce. Zatiaľ sa totiž nenašiel štát, ktorý by súhlasil, aby sa zbrane ničili na jeho území. Zámer medzinárodného spoločenstva ráta s tým, že arzenál sa odvezie zo Sýrie, pretože likvidovať ho v podmienkach občianskej vojny by bolo zvlášť nebezpečné. „Slovensko podalo ruku a teraz čakáme, čo povedia ďalšie krajiny. Keď plán nadobudne jasnú podobu, uvidíme, či dostaneme žiadosť, aby sa misia našich chemikov začala priamo v Sýrii, alebo či prídu až na miesto, kde sa zbrane budú ničiť,“ poznamenal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Finančné náklady svojho podielu si Slovensko zaplatí takmer v plnej výške. Menšiu časť, ako sú napríklad peniaze na roztoky, by mohla uhradiť Organizácia pre zákaz chemických zbraní. Slovensko pokryje svoje výdavky pravdepodobne z rozpočtu ministerstva obrany.

Ochota Ficovej vlády pomôcť je veľmi vítaná, pretože zničenie sýrskeho arzenálu patrí medzi celosvetové priority, podčiarkla odborníčka na danú problematiku: „Akákoľvek pomoc, ktorú Slovensko môže poskytnúť, by poslúžila záujmom mieru a globálnej bezpečnosti,“ poznamenala pre Pravdu americká analytička Amy Smithsonová zo Strediska Jamesa Martina pre štúdie o nešírení nebezpečných zbraní.

Nie je vylúčené, že prvý signál vyšiel z Washingtonu. „Som si istý, že americká vláda podnietila slovenskú pomoc,“ uviedol pre Pravdu expert Greg Thielmann z Asociácie pre kontrolu zbraní. Poukázal na to, že svet čelí vážnej výzve. „Medzinárodné spoločenstvo si totiž stanovilo ambiciózny časový plán,“ pripomenul Thielmann. Organizácia pre zákaz chemických zbraní určila cieľ zničiť sýrske chemické zbrane do polovice roku 2014.

Keďže nepoznáme štát, ktorý by poskytol na tento účel svoje územie, splnenie harmonogramu môže byť ohrozené. Mimochodom, Slovensko v tejto spojitosti neprichádza do úvahy. „Keďže vašej krajine chýba priamy prístup k morskému prístavu, komplikuje to následnú zložitú operáciu,“ podotkol Thielmann. (Fico po návrate z USA povedal, že Slovensko poskytne expertov, ale nie svoje teritórium.)

USA dúfali, že Albánsko umožní ničiť sýrsky arzenál na svojom území, ale tamojšia vláda nakoniec nesúhlasila. „Vysvetlila to technickými nedostatkami, ale myslím si, že dôvodom bol odpor mnohých ľudí, ktorí mali bezpečnostné obavy ohľadom likvidácie chemických zbraní,“ poznamenal Thielmann.

Nie je jasné, v akom stave je tento arzenál, objavili sa totiž špekulácie, že časť môže už podliehať korózii.. „Na opačnej strane strach verejnosti z ničenia týchto zbraní je zbytočný,“ zdôraznila Smithsonová. „Viacero technológií preukázalo bezpečnú likvidáciu chemického arzenálu, vrátane hydrolýzy, neutralizácie a spaľovania pri vysokých teplotách. Napriek tomu verejnosť býva často znepokojená, čo zrejme vyplýva z toho, že bežní ľudia nechápu, ako bezpečne sa to dá robiť,“ upozornila expertka.

Lajčák: Slovensko sa zrejme zapojí do likvidácie chemických zbraní Sýrie

Slovensko sa s veľkou pravdepodobnosťou zapojí do likvidácie chemických zbraní Sýrie, pripustil v stredu šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák. „Stopercentne sme pripravení do toho ísť. Teraz je otázka, čo všetko môžeme ponúknuť,“ povedal po rokovaní vlády.

Lajčák potvrdil, že rokovania momentálne pokračujú na expertnej úrovni. „Špecifikujeme našu ponuku a komunikujeme s americkou stranou, o ktoré profesie a o ktoré odbornosti je záujem,“ vysvetlil šéf slovenskej diplomacie. Sýrske chemické zbrane by sa v žiadnom prípade nemali dostať na Slovensko, pomoc pri ich likvidácii má vyzerať inak.

Lajčák upozornil, že v tejto oblasti máme exportov – teraz ide o to, aký bude o nich záujem, ako budú využiteľní. „Nešli by sme do toho sami, lebo je to široká medzinárodná operácia,“ dodal Lajčák. Podľa jeho slov americká strana veľmi ocenila slovenskú ochotu a pripravenosť pomôcť. „Doladenie“ slovenskej ponuky je podľa ministra otázkou niekoľkých dní. Koordinátorom tejto operácie je Organizácia pre likvidáciu chemických zbraní, ktorá komunikuje s viacerými krajinami. „Snažia sa vyskladať zloženie tímu, aby plnil funkcie, ktoré tam treba urobiť,“ povedal Lajčák.

Slovensko je podľa rezortu obrany pripravené poskytnúť expertov v oblasti radiačnej, chemickej a biologickej ochrany. „Rozsah a spôsobilosti, ktoré poskytneme, budú závisieť od požiadaviek medzinárodného spoločenstva,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. V súčasnosti rezort obrany konzultuje s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, aby zosúladili požiadavky medzinárodného spoločenstva s ich spôsobilosťami.
(sita)

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #chemici #chemická jednotka