Na Štrbskom Plese sa už lyžuje, inde čakajú na Mikuláša

Nedočkavci môžu konečne vytiahnuť lyže z pivnice a vyraziť počas víkendu na hory. Otvárajú sa prvé zjazdovky vo Vysokých aj Nízkych Tatrách, sezóna štartuje aj na Donovaloch. Počasie lyžiarom zatiaľ praje.

29.11.2013 17:19
Vysoké Tatry, hory, Štrbské Pleso Foto:
Ilustračné foto.
debata

V sobotu bude snežiť, v nedeľu sa na ligotavých svahoch ukáže zimné slniečko.

Lyžovačka sa ako zvyčajne začala v najvyššie položenom lyžiarskom stredisku na Slovensku na Štrbskom Plese. Už v piatok sa začala prevádzka svahu Interski so 40 centimetrami snehu. „Cez víkend plánujeme spustiť aj Esíčko. Zjazdovky v Tatranskej Lomnici sa zasnežujú, no otvoria sa zrejme až po 6. decembri,“ uviedla Kamila Fabianová z Infocentra Štrbské Pleso.

Pri strediskách je podľa starostu Štrby Michala Sýkoru už teraz problém s parkovaním, ale Tatranci sa napriek tomu usmievajú. „Návštevnosť narastá. Sme tradične medzi prvými, ktorí majú sneh, veľmi sa z toho tešíme, že už konečne prišla zima. Neprišla síce skôr, ale zato prišla taká akurát so všetkým, čo k nej patrí. S poriadnymi mrazmi a bielou nádielkou.“

V stredisku Jasná v Nízkych Tatrách je pripravená zjazdovka Biela púť, kde v sobotu štartuje otváracia party. Na Donovaloch je zasnežený asi 1,2-kilometrový úsek zjazdovky pri Lomenej pome. Od nedele sa možno lyžovať aj v stredisku Veľká Rača Oščadnica.

Na sobotu vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu 1. stupňa pred snežením pre južné okresy západného a stredného Slovenska, platí do 11. hodiny. „Ide o prvé významnejšie sneženie v nížinách, očakávame, že napadne 1 až 7 centimetrov snehu,“ uviedol meteorológ SHMÚ Miroslav Šinger. Na juhu sa môže ojedinele objaviť aj dážď so snehom. Popoludní sa oblačnosť od západu čiastočne zmenší. Teplota vzduchu cez deň vystúpi na 1 až 6 stupňov.

Nedeľa bude bez zrážok s dennou teplotou 2 až 7 stupňov, na severe bude okolo nuly. „V pondelok sa bude cez Poľsko a Ukrajinu presúvať studený front, ktorý však počasie na Slovensku ovplyvní len okrajovo. Na severe a východe sa môžu vyskytnúť snehové prehánky, teplota však bude podobná ako v nedeľu,“ naznačil Šinger. V utorok bude najmä na horách teplejšie a slnečno, vo výške 1 500 metrov to budú 3 až 4 stupne, v nížinách nula až 6 stupňov. Ďalšie významnejšie sneženie sa môže objaviť na Mikuláša. „V predpovedných modeloch sú signály, že koncom týždňa by mohlo prísť ďalšie ochladenie aj so snežením, no zatiaľ nevieme povedať, aké bude intenzívne,“ dodal meteorológ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Vysoké Tatry #Štrbské pleso #Nízke Tatry #lyžiarska sezóna #Interski