Detských lekárov je málo. Deti na vyšetrenie čakajú aj mesiace

Pred pár rokmi bol v každom väčšom meste okrem špecialistu pre dospelých ešte aj špecialista pre deti. Dnes detskí lekári takmer vymizli.

01.12.2013 20:00 , aktualizované: 02.12.2013 08:00
očkovanie, dieťa, vakcína, injekcia, choroba,... Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Nie je výnimočné, že na celý okres pripadá napríklad iba jeden endokrinológ pre deti. Na Slovensku chýbajú detskí nefrológovia, ortopédi, kardiológovia, gastroenterológovia či endokrinológovia. Lekári za tento stav vinia zdravotné poisťovne, ktoré podľa nich platia málo. Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že sa výpadkom niektorých povolaní zaoberá.

Detská kardiologička Eva Čižmárová z Bratislavy by už rada išla do dôchodku, nemá však komu prenechať svoju ambulanciu. „Už niekoľko rokov sa chystám do dôchodku, a keďže nie sú detskí kardiológovia, nemám komu nechať celý obvod a nemôžem len tak opustiť pacientov,“ hovorí lekárka, ktorá celý život venovala detskej kardiológii. Okrem vlastného obvodu k nej často chodia pacienti aj z iných častí Slovenska.

Výsledkom nedostatku detských špecialistov sú dlhé čakacie lehoty. Lekári deti často objednávajú aj s niekoľkotýž­dňovými či mesačnými čakacími lehotami. Nie je výnimkou, že malých pacientov ošetrujú aj špecialisti pre dospelých.

„Detských špecialistov je veľmi málo a počty sa zastierajú tým, že sa zratúvajú spolu s lekármi pre dospelých,“ tvrdí prezident Slovenskej únie špecialistov Andrej Janco. Problém podľa Janca spočíva najmä v odmeňovaní a v platbách od zdravotných poisťovní. „Bodové alebo finančné hodnotenie je úplne rovnaké pri detských aj dospelých, pritom detskí pacienti si vyžadujú viac času ako dospelí pacienti,“ dodal Janco. Lekári s odbornou nadstavbou podľa Janca radšej idú pracovať do nemocnice, kde majú stabilný príjem.

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre pediatrickú endokrinológiu a diabetológiu Jozef Michálek upozorňuje, že detský pacient nie je zmenšenina dospelého a niektoré vyšetrenia jemu ako lekárovi zaberú aj viac ako tri hodiny. „Preto detský endokrinológ urobí menej vyšetrení, a teda aj výkonov, a tie sú od zdravotných poisťovní uhrádzané rovnako ako pri dospelých pacientoch. Detský špecialista endokrinológ sa preto nedokáže uživiť,“ poznamenáva. Ministerstvo zdravotníctva sa podľa hovorkyne Zuzany Čižmárikovej zaoberá otázkou chýbajúcich profesií. „Chýbajúce profesie budeme postupne riešiť, je predčasné však hovoriť ako, je to v procese príprav,“ konštatuje Čižmáriková.

V okrese Námestovo, v ktorom je v pomere s ostatnými časťami Slovenska vysoká pôrodnosť a počet obyvateľov sa šplhá k 60-tisíc, chýbajú mnohé detské špecializácie ako nefrológia, kardiológia, gastrológia či neurológia. „S Miškom som pre problém so žalúdkom cestovala do ďalšieho okresného mesta Dolného Kubína, ktorý síce nie je až tak ďaleko, ale s malým dieťaťom sa necestuje najkomfortnejšie, hlavne, ak je choré,“ hovorí mamička Daniela. Za nefrológom musela ísť až do Martina, čo je ešte ďalej. Samozrejme, že nešlo len o jednu návštevu.

S vyšetrením detí sa obracajú bežne na gastroenterológa pre dospelých v menšom mestečku v okrese Martin. „Celkovo je sieť gastroenterológov poddimenzovaná, nejde len o chýbajúce detské špecializácie, bežne sa mi stáva, že sa na mňa obracajú, aby som liečil deti,“ konštatuje lekár špecialista pre dospelých, ktorý nechcel byť menovaný.

V okrese Malacky, ktorý má 70-tisíc obyvateľov, majú jedného detského endokrinológa, na vyšetrenie k nemu sa čaká 5 mesiacov, k ortopédovi o niečo menej. „Keď som povedal, že ide o akútny problém, tak mi skrátili čakaciu lehotu o jeden mesiac,“ hovorí otec štvorročnej Andrejky.

Takmer všetky župy uvádzajú, že problém nedostatku detských špecialistov neevidujú. Problém priznal Košický samosprávny kraj. Podľa jeho hovorkyne Zuzany Bobríkovej je skutočný počet lekárskych miest oproti normatívu nižší v 19 medicínskych odboroch.

Viceprezident pre špecializovanú ambulantnú starostlivosť Asociácie súkromných lekárov Ondrej Kusý riešenie vidí v zmene financovania špecialistov, ako aj v tom, aby mali pediatri na obvodoch aj ďalšiu špecializáciu. Napríklad pediatrie a detskej neurológie.

Podľa dekana Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Jána Danka ministerstvo zdravotníctva by malo stimulovať vysoké školy vytvorením tzv. rezidentúr, keď štát vyčlení na určitú špecializáciu balík peňazí, aby sa zaplatilo vyškolenie lekárov odborníkov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Pacient #ministerstvo zdravotníctva #lekári #detský lekár