Nové občianske preukazy priblížia ľuďom úrady

Občianske preukazy sa oddnes po druhý raz od vzniku samostatného Slovenska zmenia. Po prechode na európsky typ preukazov z pôvodných zalaminovaných kartičiek v júli 2008 bude mať najnovšie každý doklad zabudovaný elektronický čip.

02.12.2013 13:00
debata (2)

Vďaka nemu bude môcť občan aj z domu komunikovať s úradmi a nahlasovať zmeny v obchodnom či živnostenskom registri alebo katastri cez počítač. Aj keď doteraz vydané preukazy zostávajú v platnosti až do dátumu uvedeného na nich, občianske bez čipu už viac polícia nevydá. Požiadať o nový doklad aj s čipom môžu za poplatok 4,50 eura aj tí, ktorých preukazy sú ešte platné. V prípade výmeny po uplynutí platnosti starého bude výmena zadarmo.

K občianskemu dostane každý, kto o to požiada políciu, bezplatne aj čítačku s USB a bezpečnostné kódy pre zaručený elektronický podpis. „Dostane aj informačné letáky o možnostiach využívania elektronickej identifikačnej karty (eID) a zaručeného elektronického podpisu, v ktorých upozorňujeme aj na zásady bezpečného používania eID karty,“ uvádza Alena Koišová z kancelárie ministra vnútra. Aj keď rezort zaplatil za každú čítačku 8,25 eura, občania ju podľa jej slov dostanú zadarmo. Ich cena bola zahrnutá do nákladov celého projektu. V súčasnosti má vnútro nakúpených 100-tisíc takýchto zariadení.

Vďaka čipu a čítačke sa bude dať komunikovať s jednotlivými štátnymi úradmi cez internet. Potrebný na to bude ešte softvér, ktorý ministerstvo vnútra sprístupní na svojej stránke aj stránke Ústredného portálu verejnej správy. Občan teda najprv vloží kartu do čítačky pripojenej k počítaču cez USB, zadá prístupové kódy a na webe úradu, ktorý potrebuje, vybaví, čo chce. Zmeny potvrdí elektronickým podpisom a rovnako, cez internet, zaplatí aj prípadné správne poplatky pri službách štátu, ktoré sú spoplatnené.

Keďže na takéto zmeny sa musia pripraviť aj jednotlivé úrady, elektronizovať svoje služby budú len postupne. Podľa zákona na to majú tri roky. Zatiaľ sú pripravené na elektronické podpisovanie len tie, ktoré ponúkali služby cez internet už dosiaľ. Ide o obchodný a živnostenský register, daniarov a colníkov, ale aj Sociálnu poisťovňu. Tie umožňovali potvrdzovať zmeny nahlásené cez internet digitálnym podpisom, ktorý však na rozdiel od chystaného podpisu cez občiansky preukaz nebol zadarmo. „Táto možnosť bola doteraz spoplatnená, elektronický podpis si totiž bolo treba kúpiť od súkromných firiem,“ vysvetľuje hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Cena za jeho ročné využívanie sa šplhala aj cez sto eur.

Vďaka novým občianskym bude teda možné zadarmo nahlasovať do obchodného registra presťahovanie firmy, ale aj meniť podnikanie v živnostenskom registri či podávať daňové priznanie. V najbližších mesiacoch by mal vzniknúť aj systém takzvanej Národnej evidencie vozidiel, kde zas pribudne možnosť cez web žiadať o zaregistrovanie alebo odhlásenie auta, či nahlasovať zmenu vlastníka alebo farby vozidla.

„V budúcom roku budú po dôkladnom otestovaní uvádzané do prevádzky aj ďalšie elektronické služby verejnej správy. eID tak bude následne možné použiť pri elektronických službách vo verejnom sektore, medzi ktoré patrí napr. nahlasovanie zmien, podávanie žiadostí, sťažností, žalôb, ďalej aukcie, verejné obstarávanie, služby katastra či služby daňového úradu,“ uvádza tlačový odbor ministerstva financií.

Využívanie elektronických služieb ponúkaných štátom však nebude povinné. Občan o vydanie čítačky a certifikátov s bezpečnostnými kódmi nemusí pri preberaní občianskeho na polícii ani požiadať. Ak si to neskôr rozmyslí, môže tak spraviť kedykoľvek dodatočne a polícia mu nijaké poplatky navyše nezaráta.

Čip na nových občianskych preukazoch rozšíri aj množstvo údajov, ktoré identifikačné karty obsahujú. Zaznamenané na ňom budú okrem osobných údajov a identifikátorov aj komponenty pre plánované elektronické služby zdravotníctva eHealth, ako aj ďalšie voliteľné údaje. Pôjde napríklad o druh krvnej skupiny či dosiahnuté vzdelanie.

Nové občianske preukazy

  • polícia ich bude vydávať aj so zabudovaným elektronickým čipom
  • okrem preukazu dostane občan aj čítačku s USB, bezpečnostný osobný kód (BOK kód), kvalifikovaný certifikát pre zaručený elektronický podpis a PIN kód pre elektronický podpis
  • pomocou čítačky, do ktorej občan vloží občiansky preukaz, a programu, ktorý si stiahne na internetovej stránke ministerstva vnútra, bude môcť komunikovať s úradmi aj z domu cez počítač
  • cez internet sa od decembra takto budú dať robiť zmeny v obchodnom či živnostenskom registri, ale aj v katastri nehnuteľností
  • začiatkom roka sa má spustiť Národná evidencia vozidiel, ktorá umožní cez počítač podať žiadosť o nové tabuľky s evidenčným číslom, zmenu farby auta či odhlásenie vozidla do zahraničia
  • v priebehu ďalších mesiacov by malo byť postupne možné komunikovať na diaľku aj s inými úradmi
  • výmena občianskeho pri skončení doby platnosti starého bude zadarmo, ak bude chcieť niekto vymeniť doklady pre záujem o elektronický podpis, zaplatí 4,50 eura
  • za čítačku a bezpečnostné certifikáty sa už viac nedopláca
  • doklad musí polícia vydať podľa zákona do 30 dní, za príplatok 20 eur sa doba skracuje na dva dni

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #občianské preukazy #elektronický čip #čítačka