Hodnotenie policajtov zmení ich výplaty aj kariéru

Policajti od budúceho roka už nebudú mať výšku svojho platu každý mesiac istú. Vyššiu výplatu si budú musieť zaslúžiť dobrými výsledkami a, naopak, za zlé im bude hroziť nielen menej peňazí, ale aj kariérny posun smerom nadol.

02.12.2013 14:00
polícia, radar, doprava, meranie rýchlosti,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (15)

Po troch rokoch príprav má začať v ostrej prevádzke fungovať nový hodnotiaci systém polície. Jej vedenie tvrdí, že vie presne vyhodnotiť kvalitu práce každého policajta.

Nové hodnotenie zohľadňuje tri okruhy – ako policajt ovláda zákony, predpisy a ďalšie normy, ako rýchlo pracuje, ako aj to, akú má služobnú disciplínu. Hodnotiť bude vždy nadriadený funkcionár podľa písomného testu, ukazovateľov úspešnosti policajta, ale aj subjektívneho posúdenia práce policajta. Zo systému úplne vypadli tzv. skupinové ciele, s ktorými sa rátalo za bývalého šéfa polície Jaroslava Spišiaka. Podľa nich bolo vopred určené, koľko otvorených prípadov majú policajti za dané obdobie ukončiť alebo koľko obvinení majú vzniesť. Ak počty nenaplnili, automaticky získali zlé hodnotenie.

Policajný odborár Miroslav Litva zmenené kritériá víta. „Takýto systém je potrebný pre život polície. Je dobré, že v súčasných kritériách je priestor na zohľadnenie konkrétnych podmienok útvarov,“ mieni. Tvrdí, že nadriadení konečne budú musieť povedať podriadeným, čo sa im na ich práci nepáči a tiež, čo by mali zlepšiť. Aj sami si tak na práci vraj viac dajú záležať. „Problém spôsobí tým ľuďom, ktorí žili z priazne, a nie z práce,“ dodáva.

Systém už polícia vyskúšala v prvom polroku tohto roka a s výsledkami je spokojná. V dvoch najlepších stupňoch z celkových šiestich skončilo takmer 85 percent policajtov.

„Hodnotených spolu bolo 18 777 policajtov. So stupňom hodnotenia výborne skončilo 6 998 policajtov. Veľmi dobre ich skončilo 8 952,“ uviedol policajný hovorca Michal Slivka. „Známku“ dobre získalo vyše dvetisíc policajtov, s dostatočnou skončilo takmer šesťsto policajtov a uspokojivo 59. Najhoršie hodnotenie – neuspokojivý – majú len dve desiatky policajtov.

„Najviac policajtov hodnotených so známkou výborne bolo v rámci krajského riaditeľstva v Bratislave. Naopak, najviac policajtov vyhodnotených ako neuspokojivých bolo v rámci krajského riaditeľstva v Trnave,“ spresnil Slivka.

Testovanie hodnotenia pokračuje aj v tomto polroku, v ňom by sa mali odstrániť ďalšie nepresnosti. Od januára by sa už mali výsledky zarátavať do ostrého hodnotenia, ktoré sa prejaví na plate, odmenách i postupe v kariére. „Priebežne sme s vedením dohodnutí na tomto termíne,“ vraví Litva. Definitívne rozhodnutie má padnúť v priebehu januára.

Spustenie ostrej prevádzky hodnotenia znamená, že podľa dosiahnutých výsledkov nadriadený policajt každý polrok vyhodnotí, či by mal jeho podriadený kariérne postúpiť, alebo nie, prípadne sa funkčne posunúť smerom nadol. Prvýkrát by teda dosahy hodnotenia na kariéru aj plat mali policajti pocítiť v polovici budúceho roka.

V hodnotení sa vyskytli aj anomálie. „Bol napríklad okres, ktorý mal najlepšou známkou hodnotených iba 3,25 percenta policajtov, hoci z hľadiska výsledkov zďaleka nepatrí k zlým okresom. To sú ešte veci, ktoré bude potrebné doladiť,“ pokračuje Litva. Slivka tvrdí, že na odstraňovaní chýb sa už pracuje a kritériá sa stále upravujú.

Spôsob odmeňovania podľa výsledkov ich práce nastavil už Spišiak. Prvé skúšobné hodnotenie v roku 2011 však dopadlo fiaskom a až tri štvrtiny policajtov boli podľa neho neschopných. Podobné výsledky prichádzali aj v ďalších mesiacoch. Podiel na tom podľa odborárov mali práve skupinové ciele, ktoré znižovali celkové hodnotenie policajtov.

Spišiakov nástupca Tibor Gašpar začiatkom roka vyhlásil, že systém síce od základu prestavia, no zachová. Vrátil sa napríklad aj subjektívnemu hodnoteniu nadriadených, ktorému sa Spišiak snažil vyhnúť. Po novom sa pri hodnotení zohľadňujú aj regionálne rozdiely.

Hodnotiaci systém

Výsledky hodnotenia za prvý polrok 2013

  • hodnotených bolo 18 777 policajtov
  • z toho s hodnotením A (výborne) skončilo 6 998 policajtov
  • B (veľmi dobre) – 8 952
  • C (dobre) – 2 170
  • D (dostatočne) – 578
  • E (uspokojivo) – 59
  • FX (neuspokojivo) – 20
  • najviac policajtov hodnotených „známkou“ výborne bolo v rámci Bratislavského kraja, naopak, najviac neuspokojivých hodnotení bolo v Trnavskom kraji
  • Výborný je policajt, ktorý dosahuje vo všetkých služobných činnostiach najlepšie výsledky. V plnej miere dodržiava služobnú disciplínu, zvyšuje si odborné vedomosti, zručnosti, schopnosti a návyky potrebné na výkon štátnej služby a prehlbuje svoju kvalifikáciu.
  • Veľmi dobre je policajt hodnotený, ak dosahuje optimálny výkon, viac ako priemerné výsledky, je spoľahlivý, cieľavedomý a výkonný.
  • S hodnotením dobre skončí policajt, ak dosahuje viac ako priemerné výsledky a jeho výkon zodpovedá očakávanému výkonu štátnej služby.
  • So známkou dostatočne ohodnotí nadriadený policajta, ktorý dosahuje priemerné výsledky, jeho nadriadený má proti nemu ale čiastkové výhrady, no výkon policajta stále zodpovedá očakávaniam.
  • Uspokojivý je ten, kto dosahuje menej ako priemerné výsledky, jeho výkon dosahuje hranicu očakávaného výkonu štátnej služby a bezprostredne nadriadený môže policajtovi ešte vždy uložiť úlohy.
  • Policajt, ktorý dosahuje podpriemerné výsledky a jeho bezprostredne nadriadený mu vždy ukladá úlohy, je hodnotený stupňom hodnotenia neuspokojivo.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #policajti #hodnotiaci systém