Súdna rada zvolila troch kandidátov na sudcu ESĽP

Za kandidátov na miesto sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) boli v pondelok zvolení Ondrej Laciak, Marica Pirošíková a Andrea Krišková. Rozhodli o tom členovia Súdnej rady SR.

02.12.2013 16:54 , aktualizované: 17:15
debata

O kandidátoch hlasovalo 17 členov rady, pričom prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Laciak získal najviac (12) hlasov. Zástupkyňa Slovenska pred ESĽP Pirošíková a sudkyňa Krišková získali po 11 hlasov členov Súdnej rady. Pôvodne bolo v pláne zvoliť aj náhradníka, no žiadny z ostatných kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov. Do volieb bolo pôvodne prihlásených sedem uchádzačov, dvaja však svoj súhlas s kandidatúrou v pondelok stiahli.

„Urobil som maximum, čo som mohol. Myslím si, že som možno presvedčil Súdnu radu mojimi skúsenosťami a tým, že som tvrdo pracoval na niektorých odborných znalostiach, ktoré mám. Uvidíme, čo Rada Európy,“ povedal po zverejnení výsledkov voľby 33-ročný Laciak. To, že získa najviac hlasov, nečakal. „Uvidíme, ako to bude ďalej prebiehať,“ reagovala na výsledky voľby Pirošíková a zagratulovala víťazovi. „Myslím si, že by nebolo správne vo voľbe, akou je táto, očakávať nejaké výsledky, naozaj sa to nedalo predvídať. Spôsob voľby, aký Súdna rada zvolila, bol úplne nový,“ povedala Krišková.

„Minule bola lepšia kandidátka. Mali sme lepšiu kandidátku ako Česi, ale v dôsledku zlyhania nášho diplomata v Štrasburgu naša kandidátka neprešla,“ povedal po hlasovaní predseda Súdnej rady SR a šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Dodal, že výsledky volieb rešpektuje. Vo voľbách kandidovali aj traja sudcovia Najvyššieho súdu. Len tesne pred začiatkom volieb bolo uchádzačom oznámené, že členovia rady si overia ich jazykové znalosti, čo niektorých prekvapilo. Sudca Najvyššieho súdu Miroslav Gavalec stiahol súhlas s kandidatúrou hneď po svojej prezentácii, jeho kolegyňa Jana Zemková tiež stiahla svoj súhlas.

Voľby kandidátov na miesto sudcu ESĽP sa v Súdnej rade museli zopakovať po tom, ako Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) vrátilo predložený zoznam kandidátov zo Slovenska s oficiálnym zdôvodnením, že kandidáti nie sú dostatočne dobre kvalifikovaní. Išlo o Pirošíkovú, prokurátora Mareka Tomašoviča a bývalého sudcu Ústavného súdu SR Jána Drgonca. Do dnešných volieb bolo pôvodne prihlásených sedem uchádzačov. Okrem spomínaných ešte sudcovia Juraj Babjak a Alena Poláčková. Zoznam zvolených kandidátov bude predložený na schválenie vláde SR a až potom PZ RE.

debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #Európsky súd pre ľudské práva #Súdna rada