Antikoncepcia je bezpečná, tvrdí európska agentúra

Hormonálnu antikoncepciu, ktorá sa používa ako ochrana pred otehotnením, preverovala Európska lieková agentúra. Zamerala sa hlavne na riziká vzniku krvných zrazenín.

03.12.2013 13:00
perióda - antikoncepcia - hormonálna - žena -... Foto:
Ilustračné foto
debata

Podnet na prešetrenie dalo začiatkom tohto roka Francúzsko po tom, čo pravdepodobne kvôli hormonálnej antikoncepcii mladá žena dostala mŕtvicu a ochrnula.

Francúzska agentúra na kontrolu liečiv ešte začiatkom roka zakázala predaj liekov Diane35, ktoré gynekológovia predpisujú nielen ako antikoncepciu, ale aj na liečbu akné. Uviedla, že lieky zvyšujú riziko krvných zrazenín. Upozornila pritom na štyri úmrtia žien, ktoré od roku 1987 prípravok užívali. V ďalších 125 prípadoch mali byť v žilách či tepnách pacientok krvné zrazeniny. Tie však neboli smrteľné.

Podľa vyšetrovania Európskej liekovej agentúry by mala byť hormonálna antikoncepcia bezpečná a prínosy jej používania prevažujú nad rizikami. Ženy, u ktorých sa počas používania antikoncepcie neobjavili žiadne problémy, nemusia užívanie prerušovať.

Hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Valéria Perničová uvádza, že nejde o žiadnu novú informáciu. „Prehodnocovaním sa potvrdilo už to, čo je známe, že hormonálne prípravky mierne zvyšujú riziko trombolizmu, ale toto riziko je veľmi nízke,“ povedala Pernišová.

Európska lieková agentúra zdôrazňuje, že lekári aj lekárnici by mali ženy o rizikách antikoncepcie viac informovať. Takisto by mali byť aktualizované aj príbalové letáky, ktoré by mali vedľajšie účinky antikoncepcie vysvetľovať jasne a zrozumiteľne.

Predseda Slovenskej gynekologicko-pôrodnickej spoločnosti Ján Danko tvrdí, že každý gynekológ musí mať komplexné informácie o zdravotnom stave pacientky a až potom jej môže predpísať antikoncepciu.

Podľa neho treba u žien starostlivo zhodnotiť funkciu pečene, pečeňové testy musia byť v norme, dôležité sú informácie o cievnom systéme, či má žena predispozíciu na vznik kŕčových žíl, či ju trápia opuchy nôh. Medzi rizikové pacientky patria aj fajčiarky.

Danko dodáva, že Slovenky antikoncepciu užívajú málo. „Dokonca aj kresťanské krajiny ako Španielsko či Portugalsko majú o dvadsať percent vyššiu spotrebu antikoncepcie než u nás na Slovensku,“ konštatuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antikoncepcia #hormonálna antikoncepcia #Európska lieková agentúra