Autá od americkej vlády odolajú mínam aj granátom

Namiesto školenia v Nemecku sa budú naši vojaci učiť ovládať obrnené autá v Martine. Tamojší prápor dostal do dlhodobého prenájmu sedem obrnených áut typu M RAP2 určených na bezpečnú prepravu vojakov v rizikových lokalitách.

04.12.2013 13:00
armáda, vojsko, vojak, misia, vojaci, výzbroj Foto: ,
Prápor v Martine dostane do dlhodobého prenájmu sedem obrnených áut typu M RAP2 určených na bezpečnú prepravu vojakov v rizikových lokalitách.
debata (21)

Ide o súčasť pomoci americkej vlády našej armáde, ktorej výška sa má celkovo vyšplhať až na 20 miliónov dolárov (14,73 mil. eur).,,Akýkoľvek presun vojakov pri krízových operáciách sa vykonáva v obrnených vozidlách," vysvetľuje veliteľ síl výcviku a podpory Martin Stoklasa. Ak by vojakov nechránili ťažkotonážne autá, boli by pred mínami či granátmi v priamom ohrození. „Majú vysoký stupeň ochrany a umožňujú príslušníkom armády vykonávať potrebné úkony,“ vysvetľuje ďalej Stoklasa.

Špeciálny podvozok auta M RAP2 (Mines Resistant Ambush Protected) v tvare písmena V zmierňuje účinky tlakovej vlny. Zosilnené má aj pancierovanie a balistickú ochranu. Ak by sa posádka dostala do ohrozenia či blízkosti výbuchu, chránia ju aj upínacie bezpečnostné pásy na sedačkách v tvare pavúkov. Sedačky sú navyše upnuté k autu pružnými lanami, aby sa neodtrhli. Kolesá sa v prípade prestrelenia začnú automaticky pomocou kompresora dofukovať, takže auto môže v jazde pokračovať.

„Preškolenie na toto vozidlo nie je až také ťažké, náročná je skôr taktická stránka ovládania auta. Potrebné sú totiž rôzne taktické manévre,“ vysvetľuje veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomír Šebo. Posádke podľa jeho slov nestačí len vedieť ovládať riadenie. Nacvičiť si musia presuny v konvojoch, ako postupovať v prípade prevrátenia auta či ako ovládať streľbu z neho. Navyše, počítať treba aj so stresom z rizikových situácií či pohybom v plnom výstroji.

„Vojaci sa vďaka novým autám nebudú musieť učiť na technike priamo na misiách, ale budeme ich vedieť pripraviť už na Slovensku,“ pokračuje Šebo. Dodáva, že zatiaľ chodili naši vojaci na dvojtýždňové výcviky do Nemecka, čo bolo finančne náročné.

Slovensko dostalo od USA aj špeciálne vysielačky využívajúce satelitný prenos a zdravotnícky materiál. V rámci druhej várky pomoci, ktorá by mala prísť v budúcom roku, má pribudnúť asi tristo kusov zbraní a ďalšieho vojenského materiálu, ktorého hodnota by mala súhrnne dosiahnuť 7,8 milióna dolárov (5,74 mil. eur). Zvyšok do 20 miliónov dolárov (14,73 mil. eur) dostane Slovensko vyplatené v peniazoch.

„Je to výraz vďaky za to, ako reagujeme pre prípadné nasadenie v medzinárodnom krízovom manažmente. Najmä čo sa týka Afganistanu,“ povedal minister obrany Martin Glváč, podľa ktorého ide o historickú chvíľu spolupráce oboch krajín. Príspevok od Američanov symbolicky prevzal od amerického veľvyslanca u nás Theodora Sedgwicka. Autá M RAP zostanú pre potreby výcviku na Slovensku, zvyšok pomoci sa zrejme využije pri najbližšej rotácii do Afganistanu na prelome rokov.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #armáda #Martin