Cestári zrušili pod Tatrami 2. situačný stupeň

Cestári zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) v nedeľu od 8.00 h zrušili 2. situačný stupeň na cestách v oblasti Štrba, Kežmarok, Levoča a Poprad. Horský prechod Vernár otvorený už aj pre nákladnú dopravu. Uzavretá stále ostáva cesta medzi Štrbou a Šuňavou, cestári však intenzívne pracujú aj na jej sprejazdnení.

08.12.2013 09:49 , aktualizované: 17:28
Poprad, sneh, kalamita Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Na miestach pretrváva 1. situačný stupeň a situácia na cestách je pokojnejšia. Ako uviedol Miroslav Milý zo SÚC PSK, oproti včerajšku sa poveternostné podmienky zlepšili a vietor sa ustálil. Vodiči si aj napriek tomu majú dávať pozor, pretože v okolí Popradu sa miestami stále vyskytuje silnejší vietor a vytvárajú snehové jazyky.

Taktiež je na niektorých cestách v okolí Žiaru, Tatranskej kotliny, Starej Ľubovne, Prešova, Bardejova a Svidníka vzhľadom na nočné sneženie stále kašovitá alebo aj ujazdená vrstva snehu. No väčšina ciest je podľa Milého prejazdná. Neprejazdný ostáva pre kamióny horský priechod Vernár a taktiež je neprejazdná cesta medzi Štrbou a Šuňavou, ktorú sa cestári pokúsia sprejazdniť dnes.

Milý tiež povedal, že počas noci bolo v teréne 94 vozidiel SÚC PSK, ktoré spolu najazdili 12-tisíc kilometrov. Z toho 7 300 prepluhovali a 4 300 posypali.

Väčšina ciest v Žilinskom kraji je zasnežených, ale zjazdných

Väčšina ciest v Žilinskom kraji je pokrytá čerstvým až utlačeným snehom, na vyššie položených cestách II. a III. triedy sa nachádza vrstva kašovitého až utlačeného snehu. Podľa centrálneho dispečingu Slovenskej správy ciest s vrstvou čerstvého až kašovitého snehu treba rátať aj na diaľnici D1 medzi Ivachnovou a Važcom a na rýchlostnej ceste R3 medzi Sedliackou Dubovou a Tvrdošínom.

Cestári upozorňujú aj na možnosť tvorenia poľadovice, najmä na mostoch a otvorených priestranstvách. Horský priechod Čertovica je stále zjazdný len so snehovými reťazami a Veľké Pole je uzavreté pre nákladnú dopravu nad 10 metrov. Ostatné horské priechody v kraji sú prejazdné bez aktuálnych obmedzení.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty, Príslop a Fačkovské sedlo. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou.

Silný vietor na horách bude pokračovať aj v pondelok

Na hrebeňoch hôr bude aj v pondelok fúkať silný vietor. Jeho rýchlosť môže v nárazoch dosahovať 25 až 35 m/s. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal varovanie druhého stupňa. Výstraha platí pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Považská Bystrica, Kežmarok, Poprad, Bytča, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Čadca a Žilina. Výstraha platí do zajtra do 23.00 h.

K silnému vetru sa pridá aj sneženie a tvorba snehových jazykov a závejov. V prvom prípade platí výstraha prvého stupňa pre okresy severného Slovenska. „Miestami sa očakáva výskyt sneženia pri ktorom spadne 20 – 50 cm nového snehu,“ uvádza SHMÚ na svojej webovej stránke.

Prvý stupeň výstrahy pred tvorbou snehových jazykov a závejov platí celý Prešovský kraj, Žilinský kraj, okrem okresu Turčianske Teplice. A taktiež pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Považská Bystrica, Spišská Nová Ves. Výstraha platí pre celý pondelok.

Na horách napadlo do 25 centimetrov snehu

Vo viacerých lyžiarskych lokalitách, najmä na severnom a strednom Slovensku, napadalo za ostatné dva dni 10 až 25 centimetrov nového snehu.

„Na upravených zjazdovkách sú podmienky dobré až veľmi dobré, sneh je prachový,“ uviedla Ľubica Styková z portálu Holidayinfo.sk. Aj v nedeľu je v prevádzke 13 lyžiarskych stredísk. Od pondelka do štvrtka zostane z tohto počtu otvorených pravdepodobne deväť lyžiarskych areálov, keďže niektoré sú vo víkendovom režime.

Koncom budúceho týždňa ohlásili začiatok lyžiarskej sezóny ďalšie strediská, ako napríklad Krahule, Oravská Lesná, Kohútka alebo Čertovica–STIV.

Okrem prírodného snehu, ktorý priniesol zlepšenie podmienok na svahoch, je tam aj technický sneh. Prevádzkovatelia vďaka mrazivým teplotám areály zasnežujú. Okrem Roháčov–Spálenej je však prevádzka v zimných strediskách len čiastočná. Drienica, Košútka – Hriňová a Mlynky-Biele Vody majú v prevádzke len detské zjazdovky, ďalšie strediská ponúkajú lyžovačku na viac ako kilometri svahov. Na horách sa začína vyjasňovať, o 8.00 sa teploty pohybovali od –10 do –5 stupňov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hory #sneh