Šmejdom bude horúco. Sprísnia im tresty

Strach odmietnuť kazový mixér či predražený masážny prístroj by mal byť pre dôchodcov minulosťou.

11.12.2013 14:59 , aktualizované: 18:31
smútok, dôchodok, dôchodca, dlh, úver Foto:
Ilustračné foto - najčastejšími zákazníkmi "šmejdov" boli starší ľudia.
debata (10)

Predajcovia na predvádzacích akciách vnucujú seniorom často pod hrubým nátlakom nekvalitný tovar a ak si ho nebodaj nechcú kúpiť, sú vystavení ponižovaniu či dokonca fyzickým útokom. Pre takéto firmy budú preto okrem sprísnených podmienok platiť aj tvrdšie postihy. Ministerstvo hospodárstva chce so šmejdami zatočiť najmä výrazným zvýšením pokút či zákazom predajnej akcie. Nový návrh zákona včera schválila vláda.

Dôchodcovia sú proti praktikám predvádzacích firiem bezbranní a ani zlá povesť takýchto akcií ich nedokáže odradiť. Niektorí sú od nich závislí. Zuzana (56) z Bratislavy, ktorej mama na predvádzacie akcie chodievala pravidelne, tvrdí, že ich za posledný polrok ubudlo. „Moja mama chodieva na predvádzacie akcie ako na nejakú spoločenskú udalosť. V poslednom čase je však letákov čoraz menej. Už asi pol roka nič neprišlo a mama sa mi dokonca sťažovala, že už ani tých akcií nie je toľko, koľko bývalo,“ povedala. Zuzana sa mame snaží vysvetliť, že ponúkané veci sú drahé, no vraj si nedá povedať. Na akcie chodí spoločne s priateľom, ktorý jej vždy na veci požičia a ona mu to potom spláca so svojho dôchodku.

Viacerí penzisti nakúpia predražené veci, ktoré nedokážu splácať, a preto sú často exekvovaní. Rezort hospodárstva sa preto rozhodol ísť cestou sprísnenia povinností pre organizátorov predajných akcií.

Podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského je cieľom zákona ochrániť najmä zraniteľného spotrebiteľa. „Sú to dôchodcovia, ktorí sú pri takýchto formách predaja zneužívaní. Posilnili sme právomoci kontroly a ďalšie opatrenia a tie by mali súčasnú situáciu zlepšiť. Vychádzali sme z európskej legislatívy, ktorá nám umožňuje takého postupy,“ uviedol. Do návrhu zapracoval aj schválenú poslaneckú novelu dvoch poslancov zo Smeru, no zlepšenie podmienok na predvádzacích akciách bude podľa neho možné naplno vidieť až po schválení nového zákona.

Vynaliezaví organizátori predajných akcií môžu mať snahu vyviesť dôchodcov za hranice a ponúkať im tovar pod nátlakom napríklad v Rakúsku či Maďarsku. Ak na pokusy obchádzať zákona z rezortu prídu, podľa Malatinského bude nutné pristúpiť k prijatiu ďalších opatrení. „Ak zistíme nejaké negatíva, ktoré by to umožňovali v jednej krajine robiť a malo by to vplyv na obyvateľov našej krajiny, určite začneme bilaterálne rokovania. Ide tu o záujem každej krajiny,“ dodal minister. Podľa vládou schváleného zákona budú musieť organizátori akcie nahlásiť 20 dní pred jej uskutočnením Slovenskej obchodnej inšpekcii, ktorá informáciu zverejní na svojej webovej stránke. V nej bude uvedené aj to, aký tovar a v akej cene chcú organizátori spotrebiteľovi prezentovať. Rovnaké údaje musia byť aj na samotnej pozvánke pre záujemcu.

Ak kupujúci uzavrie zmluvu na predajnej akcii a do 15 pracovných dní si to rozmyslí, bez udania dôvodu môže od nej odstúpiť. Pre predajcov bude zároveň platiť zákaz vyberať akékoľvek poplatky na mieste a úhradu za výrobok môže žiadať od dôchodcu až po uplynutí lehoty. Za porušenie povinností by mala firmám hroziť pokuta až do výšky 16 500 eur. Dnes by zaplatili len 3 333 eur.

Väčšie právomoci pri udeľovaní sankcií bude mať Slovenská obchodná inšpekcia. Ak poruší organizátor povinnosti, pracovníci inšpekcie môžu podať návrh na odobratie jeho živnostenského oprávnenia. Inšpektor bude môcť na mieste zakázať pokračovanie predajnej akcie a tiež uložiť zákaz firme ju organizovať aj do budúcnosti, ak sa zistí porušenie práv kupujúceho. Prijímať ďalších pracovníkov sa v obchodnej inšpekcii nechystajú. „Nebudeme zvyšovať počet zamestnancov z dôvodu efektívnejšieho vykonávania kontrolnej činnosti na predajných a prezentačných akciách,“ uviedla hovorkyňa Danuša Krkošová. Povinnosť uverejniť údaje o akciách na webe má inšpekcia už dnes podľa schváleného poslaneckého zákona. Na svojom webe zároveň zverejňuje aj opatrenia, ktoré proti pochybným firmám vykonala.

Zákon, ktorý má pomôcť v boji proti šmejdom, musia najprv schváliť poslanci v parlamente. Väčšina navrhovaných zmien má platiť od apríla, niektoré až od júna budúceho roku.

Povinnosti a tresty pre predvádzacie firmy

Povinnosti

  • firma, ktorá bude chcieť zorganizovať prezentačnú akciu, bude povinná najneskôr 20 dní vopred to oznámiť Slovenskej obchodnej inšpekcii
  • v rámci oznamovacej povinnosti bude musieť zverejniť okrem miesta konania akcie a svojho názvu, sídla a telefónu aj ponúkané tovary a služby vrátane cien, za ktoré ich mieni na podujatí ponúkať
  • kupujúci bude môcť do 15 pracovných dní po podpise od zmluvy odstúpiť
  • na predajnej akcii bude platiť zákaz vyberať akékoľvek platby od spotrebiteľa
  • všetky informácie o akciách SOI zverejní päť dní pred akciou na svojej internetovej stránke
  • spotrebiteľov nebude možné izolovať počas konania akcie od ostatných či vyvíjať na nich nátlak

Tresty

  • udelenie pokuty do výšky 16 500 eur
  • návrh na odobratie živnostenského oprávnenia
  • zákaz pokračovať v priebehu predajnej akcie
  • uloženie všeobecného zákazu firme, ak porušuje práva spotrebiteľov

Pôvodný agentúrny príspevok sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #ministerstvo hospodárstva #Šmejdi #spotrebitelia #Slovenská obchodná inšpekcia