Na liekoch chceli opäť zarobiť, štát to prekazil

Vývoz liekov z našich lekární za hranice neustáva. Naopak, naberá na obrátkach. Štátny ústav pre kontrolu liečiv zakázal export až 17 liekov vo viac ako 21-tisíc baleniach. Doteraz ide o najväčšiu zastavenú dodávku, ktorá by chýbala slovenským pacientom.

12.12.2013 12:00
lekar Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (9)

O vývoz žiadali distribučné firmy, ktoré plánovali lieky predať v Dánsku, Nemecku či Česku a vo Veľkej Británii za vyššie ceny, ako sú na Slovensku. Žiadosti sa týkali psychiatrických, neurologických či onkologických liekov. Za niektoré z nich neexistuje náhrada. Ak by ústav ich export povolil, naši pacienti by sa nemali čím liečiť.

„Po konzultáciách s hlavnými odborníkmi o možnom ohrození poskytovania zdravotnej starostlivosti bolo v mesiacoch október a november vydaných 56 rozhodnutí, ktorými štátny ústav nepovolil vývoz pre 17 liekov,“ uvádza hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová. Zákaz vývozu sa týka celkovo 21 532 balení liekov.

Lieky chcelo v zahraničí predať osem distribučných firiem, z toho na šesť z nich neexistujú kontakty, nemajú na Slovensku žiadne sídlo ani webové stránky. Lieky skúpili buď od výrobcov, alebo od lekární.

Farmaceutickí výrobcovia tvrdia, že nemôžu ovplyvniť, čo sa stane s dodávkami po tom, čo ich dodajú distribútorom a tí následne do lekární. „K tejto situácii s nedostatkom liekov dochádza napriek tomu, že naša spoločnosť dostatočne zásobuje slovenský trh,“ uvádza hovorca farmaceutickej spoločnosti Pfizer Pavol Adamkov, výrobca lieku Lyrica, ktorý sa tiež mal vyviezť za hranice. Tvrdí, že do distribučnej siete dodávajú lieky v množstve balení a v časových intervaloch, ktoré zodpovedajú potrebám pacientov, navýšené o rezervu 20 až 30 percent balení.

Lieky, ktoré sa nesmú vyvážať za hranice

  • Lyrica (75 mg, 150 mg, 300 mg) – liečba epilepsie, neuropatickej bolesti, chronický pocit úzkosti a nervozity
  • Clexane (6000 a 8000) – na riedenie krvi, napríklad pri liečbe infarktu alebo angíny pectoris
  • Xeplion (50 mg, 75 mg, 100 mg a 150 mg injekčná suspenzia) – liečba schizofrénie
  • NovoMix 30 FlexPen (šarža CP51453) – liečba cukrovky
  • Berodual N – liečba astmy, chronickej obštrukčnej choroby pľúc
  • Risperdal Consta (25 mg, 37,5 mg a 50 mg) – liečba schizofrénie
  • Cymbalta (30 mg, 60 mg) – liečba depresie, generalizovanej úzkostnej poruchy, diabetickej neuropatickej bolesti
  • Neulasta – používa sa na podporu tvorby bielych krviniek u pacientov podstupujúcich chemoterapiu

Zdroj: Štátny ústav pre kontrolu liečiv

Viaceré lieky, ktoré dostali od ústavu stopku, sa nachádzajú aj v zozname 172 liekov, na ktorých nedostatok už dlhšie upozorňuje Slovenská lekárnická komora. „Veríme tomu, že takýmito krokmi sa situácia možno zlepší, vítame každý jeden krok, ktorý by mohol pomôcť k tomu, aby pacienti lieky mali dostupné,“ uvádza Ondrej Súkeľ z lekárnickej komory.

Psychiatri sa stretávajú s nedostupnosťou liekov často. Podľa psychiatričky Eleny Žigovej v takých prípadoch predpisujú generické lieky. Sú však aj lieky, ktoré náhradu nemajú a v takom prípade by mohol pre pacienta nastať problém. Takým je napríklad liek Cymbalta, ktorého časť mala tiež poputovať zo Slovenska na zahraničný trh. „Nie je to liek prvej voľby, dáva sa pacientom, ktorí optimálne nezareagujú na bežnú liečbu, a nemá náhradu. Samozrejme, u pacienta, ktorý je na tento liek nastavený, by to bol problém, keby sa musel prestavovať na iné lieky, hlavne v tomto zimnom období je to najmenej žiaduce,“ dodáva psychiatrička.

Psychiater Ján Ballx dodáva, že v praxi sa mu už viackrát stalo, že vypadli lieky a pacienti si ich najskôr zháňali sami v zahraničí. „Ak si ich nevedeli zohnať, museli prejsť na iný, bohužiaľ, museli sa s tým vyrovnať, snažím sa vždy nájsť pre nich vhodnú liečbu,“ podotkol.

Podľa Marcely Barovej z občianskeho združenia Otvorme dvere, otvorme srdcia, ktoré zastrešuje ľudí s duševnými poruchami, pacienti s takýmito diagnózami všeobecne neradi menia lieky. „Kým sa natrafí na ten správny liek, to znamená, že pacient nepociťuje žiadne vedľajšie účinky, niekedy sa môžu lieky meniť tri- aj štyrikrát, kým mu to naozaj vyhovuje,“ vysvetľuje Barová. „V lekárni sa mi stalo, že mi podávali iný liek, než na aký som bola zvyknutá. Nezobrala som ho, radšej som dva dni čakala, kým mi lekárnik obstaral liek, na ktorý som bola zvyknutá,“ hovorí o skúsenostiach s výpadkom liekov.

Prvým liekom, ktorý pre vývoz vypadol na celom Slovensku, bol neurologický liek Lyrica. Kým u nás je jeho cena 37 eur, v zahraničí stojí raz toľko. Za tento liek neexistuje generická náhrada. Štátny ústav pre kontrolu liečiv podľa Pernišovej vykonáva analýzy dostupnosti liekoch priebežne. „V prípade, že sa potvrdí možné ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti aj pri ďalších liekoch, budeme postupovať tak ako pri už uvedených liekoch a vydáme rozhodnutia, ktorými vývoz týchto liekov zo Slovenska nepovolíme,“ ukončila Pernišová.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #štát #lieky #lekárne #kontroly