Beblavý: Z SDKÚ sa stala regionálna strana

Jeden z troch odídených poslancov Miroslav Beblavý hovorí o situácii v strane, ktorá podľa neho stratila ambíciu byť lídrom opozície a meniť krajinu.

15.12.2013 06:00
Miroslav Beblavý Foto: ,
Miroslav Beblavý.
debata (24)

Ako vidíte budúcnosť SDKÚ?
Kľúčovým dôvodom môjho vystúpenia zo strany bolo, že som dospel k názoru, že strana sa nevie zmeniť a nevie to spraviť ani vedenie, hoci by to bolo potrebné. Dnes už nemá silu a ambíciu meniť krajinu. To je dlhodobé poznanie, ktoré ma viedlo k odchodu. Ďalej špekulovať o tom, čo teraz bude s SDKÚ, neviem, a myslím, že teraz mi to už ani neprislúcha.

Znamená to, že SDKÚ sa uspokojila so šiestimi percentami voličských hlasov z posledných parlamentných volieb a o viac sa už ani nesnaží?
Neviem, či uspokojila. Dostala sa však do pozície regionálnej strany, ktorá bojuje o významné samosprávy, prípadne o účasť v parlamente, no nemá ambíciu alebo aspoň nie je ochotná robiť niečo pre to, aby bola lídrom opozície a obnovila postavenie strany, ktorá má najväčšiu odbornú autoritu a ktorá určuje témy dôležité pre budúcnosť Slovenska.

Zlyhal predseda strany Frešo alebo jej celé vedenie?
Predseda strany je vždy ten, kto nesie najväčšie bremeno. To znamená, že je tu veľká miera jeho zodpovednosti, aby v strane presadzoval kroky, ktoré strana potrebuje. Aj v tomto prípade predseda spolu s podpredsedami má najväčšiu zodpovednosť za smerovanie strany. Ukazovalo sa to v podstate stále, pretože každá vec je riešiteľná. Ak sa však ani po opakovaných diskusiách nič nemení, tak je to dôvod na zásadnejšiu zmenu.

Pripojíte sa k nejakej už z existujúcich politických strán?
V tejto chvíli nevidím dôvod nič pripúšťať ani vyvracať, lebo som to ešte neriešil. Môžem povedať len to, že s Luciou Žitňanskou nezaložíme stranu Tvoríme Slovensko alebo niečo podobné. Ďalšou vecou je, že sme ešte neviedli ani žiadne rozhovory s niekým iným o našom ďalšom pôsobení v politike.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Frešo #Beblavý