Súd poslal Sadikiho opätovne na 22 rokov za mreže

Okresný súd v Prešove v pondelok poslal Bakiho Sadikiho opätovne na 22 rokov za mreže. Uznal ho vinným z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.

16.12.2013 12:36
debata (14)

Trest si má odsedieť v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Jeho obhajca sa proti rozsudku odvolal. Baki Sadiki ostáva do právoplatného rozhodnutia súdu naďalej vo väzbe.

Na hlavnom pojednávaní súd prečítal listinné dôkazy a vypočul si zvukové nahrávky získané počas zatýkania jedného z komplicov Bakiho Sadikiho V záverečných rečiach prokuratúra žiadala potvrdiť pôvodný trest 22 rokov odňatia slobody. Obhajca požadoval úplné oslobodenie svojho mandanta spod obžaloby. Sadiki vyhlásil, že je nevinný a žiadal oslobodenie.

Pôvodný proces sa začal v jeho neprítomnosti 24. januára 2011 na Okresnom súde v Prešove. Spolu s hlavným obžalovaným boli súdení aj jeho dvaja komplici, ktorých súd poslal zhodne na 15 rokov za mreže. Baki Sadiki, ktorý bol v tom čase na úteku na neznámom mieste, bol odsúdený v neprítomnosti na 22 rokov. Podľa obžaloby v rokoch 2007 a 2008 z Turecka distribuovali na Slovensko heroín, ktorý bol ukrytý v letnej obuvi. Verdikt prvostupňového súdu potvrdil 21. septembra 2011 aj odvolací Krajský súd v Prešove.

Bakiho Sadikiho zadržali na základe medzinárodného zatykača v kosovskom Gnjilane v októbri minulého roka. Následne požiadal o obnovenie procesu z dôvodu, že nebol prítomný na súde a nemohol sa osobne brániť proti obžalobe. Okresný súd v Prešove 30. mája tohto roku rozhodol o obnovení procesu, proti čomu podal prokurátor sťažnosť.

O tej rozhodol Krajský súd v Prešove 3. septembra, keď zrušil rozhodnutie prvostupňového sudu z procesných dôvodov a zároveň sám nariadil obnovu procesu. Vysvetlil to tým, že umožnenie nového procesu bola podmienka kosovských justičných orgánov pri vydávaní Bakiho Sadikiho na Slovensko.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Prešov #Baki Sadiki