Glváč: Problémy s armádnym komunikačným systémom sa skončili

Mobilný armádny komunikačný a informačný systém Mokys, ktorý od začiatku sprevádzali rôzne komplikácie, bude plne funkčný v roku 2014.

17.12.2013 17:28
Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč.
debata (3)

Na tlačovej besede to v utorok uviedol minister obrany Martin Glváč (Smer) s tým, že problémy s Mokysom sa vyriešili aj po právnej stránke. „Minulý týždeň sme so spoločnosťou BAE Systems podpísali dohodu o ukončení základnej zmluvy Mokys z roku 2005. System Mokys sa nebude realizovať tak, ako to bolo dohodnuté v pôvodnej zmluve,“ uviedol šéf rezortu obrany.

Na to, aby bol systém plne funkčný, je ho treba ešte dovybaviť chýbajúcou rádiokomunikáciou. „Dohoda, ktorú sme uzavreli vo štvrtok s firmou BAE Systems, hovorí o tom, že už nič ďalšie sa nebude vyrábať a už za nič viac nebudeme platiť,“ dodal Glváč. Ako pripomenul, oproti pôvodnej zmluve sa ministerstvu podarilo ušetriť desaťnásobok sumy. Pôvodná zmluva počítala so sumou približne 200 miliónov eur s tým, že sa podpísalo viacero dodatkov. „Našu rokovaciu pozíciu sťažoval aj fakt, že bývalé vedenie rezortu síce platilo milióny, ale nedokázalo Mokys ukončiť a rozhádalo sa so všetkými, čo zhoršovalo našu rokovaciu pozíciu a kredit SR v zahraničí,“ doplnil Glváč.

Ohlásenie novej dohody prišli na tlačovú besedu podporiť aj nemecký veľvyslanec na Slovensku Michael Schmunk, britská chargé d'affaires Gill Fraser, americký veľvyslanec Theodore Sedgwick a zástupca britskej firmy. Systém Mokys by mal byť podľa ministrových slov dokončený v roku 2014. „Dohodli sme sa, že platby budú rozdelené do troch rokov. Teda 2013 a 2014, kedy má byť systém dokončený a skompletizovaný, a následne bude doplatená suma,“ ozrejmil Glváč.

Ako dodal, systém bude plne nasaditeľný doma aj v zahraničných operáciách. Podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Petra Vojteka do roku 2016 by mal byť Mokys certifikovaný pre práporovú skupinu, čo je približne tisíc vojakov. Podľa Sedgwicka je tento projekt veľmi pokročilý a čo sa týka komunikačných schopností, je interoperabilný s NATO.

Obstarávanie armádneho systému, ktorý má slúžiť predstaviteľom ozbrojených síl na komunikáciu, sprevádzali už od začiatku viaceré podozrenia. Polícia preverovala samotný tender a expremiérka Iveta Radičová podala trestné oznámenie pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a podozrenie z porušovania služobných povinností.

Predchádzajúce technické problémy s uvedením systému do prevádzky súviseli aj s absenciou vhodných nosičov, ktoré by zabezpečili jeho mobilnosť. „Na tomto pracujeme a máme riešenie,“ dodal Glváč.

Podľa exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) šéf rezortu obrany na dnešnej tlačovej besede nedokázal zrozumiteľne vysvetliť, v čom spočíva úspora, ktorú dohodol so spoločnosťou BAE Systems, a taktiež, aká je jej výška. „Rovnako zamlčal princípy, na akých má údajné urovnanie sporu spočívať,“ doplnil Galko s tým, že minister by sa mal zaujímať aj o osud tzv. offsetov.

Teda objednávok pre slovenské firmy, ktoré na projekte participovali. „Preto jeho dnešné vystúpenie považujem za zmätočné, nepresvedčivé a za vytĺkanie politického kapitálu. Minister Glváč tak zvolil presne ten istý postup, ktorý vyčíta svojim predchodcom,“ doplnil exminister.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #obrana #Martin Glváč #Mokys