Tragédia v Rožňave prerušila cestu do práce

Jeden mŕtvy, dvanásť zranených. Taká je smutná bilancia dvoch utorkových nehôd autobusov pri Mostovej a Rožňave, ktoré viezli desiatky ľudí ráno do práce.

18.12.2013 09:00
debata

Polícia vyšetruje, či bolo za nehodami zlyhanie šoférov, mikrospánok, prípadne zlá viditeľnosť či klzká vozovka. Meteorológovia dnes varujú vodičov pred poľadovicou na celom území Slovenska. V Mostovej vrazil krátko po 5. hodine ráno autobus zozadu do stojaceho mikrobusu. Stalo sa to práve vo chvíli, keď doň nastupovala jedna cestujúca.

V mikrobuse sa nachádzalo osem ľudí, v autobuse šesť, oba viezli ľudí do práce do priemyselných parkov. Na mieste nehody zasahovalo päť sanitiek. „Jeden z cestujúcich zomrel na mieste. Desať ľudí sa zranilo, deväť ľudí malo ľahšie zranenia, jedna pani utrpela stredne ťažké zranenia,“ uviedol hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel. Pani s poranenou chrbticou a ľudí s doráňanými hlavami a nohami previezli sanitky do nemocnice v Galante.

Prečo sa šofér autobusu nevyhol mikrobusu, či dostal mikrospánok, alebo mali na tom svoj podiel aj zhoršené podmienky na ceste, zatiaľ nie je jasné. „Polícia zisťuje okolnosti, za ktorých došlo k nehode. K prípadu bol prizvaný aj súdny znalec z odboru dopravy,“ uviedla trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Nehoda sa stala na úseku, kde podľa starostky obce Mostová Zuzany Takácsovej v posledných dvoch rokoch výrazne zhustla premávka. „Takúto nehodu sme v obci ešte nemali. Ide o veľmi problematický úsek. Prechádza tu množstvo áut, najmä kamiónov a je to už pre obyvateľov neúnosné.“ Ľudia majú na tomto mieste problém prejsť cez cestu, ničia sa im domy a to, že tu došlo k vážnej nehode, bolo podľa starostky len otázkou času. „Čím viac áut tadiaľ prechádza, tým je väčšia pravdepodobnosť havárie,“ dodala.

Pri Rožňave sa včera krátko po 8. hodine ráno zrazil autobus s kamiónom, obišlo sa to však bez vážnejších zranení. Podľa Chmela pri havárii dvaja ľudia utrpeli ľahšie zranenia a previezli ich do nemocnice v Rožňave.

Poľadovica zamestnala úrazovky

Poľadovica v utorok naplnila ambulancie urgentných príjmov Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Do tretej popoludnia zaznamenali oba urgentné príjmy šesťdesiat ošetrených pacientov, deväť z nich museli hospitalizovať.

„Prvých pacientov sme začali ošetrovať už o šiestej hodine ráno. Dopoludnia ošetrili naši úrazoví chirurgovia viac ako štyridsať pacientov. Prevažujú najmä zlomené zápästia a údery hlavy,“ spresnila hovorkyňa košickej nemocnice Ladislava Šustová.

Niektoré zranenia po páde boli skutočne vážne. Do nemocnice prijali aj pacienta s krvácaním do mozgu, zaznamenali tiež niekoľko ťažkých otrasov mozgu, zlomeninu hrudnej časti chrbtice, zlomenú stehnovú kosť či vykĺbené rameno. Dopravná polícia včera pre poľadovicu v Košiciach nezaznamenala vyšší počet nehôd ako zvyčajne. Problémy nemala ani MHD.

Situáciu v stredu na cestách tiež sťaží poľadovica. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na doobedie výstrahu prvého stupňa pre celé územie Slovenska, platí až do 11.15. Opatrní by mali byť aj chodci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rožňava #nehoda autobusov