Vojaci sa dočkajú utajených vysielačiek

Kontroverzný tender na ministerstve obrany za viac ako 250 miliónov eur po viac ako ôsmich rokoch konečne končí. Rezortu sa podarilo uzavrieť zmluvu na mobilný komunikačný systém, ktorý bol doteraz nepoužiteľný. Technológia, ktorú dodá britská firma, systém podľa ministerstva sfunkční. Má to stáť zlomok ceny, aká sa pôvodne očakávala.

18.12.2013 13:00
debata (4)

„Považujem to za víťazstvo rozumu nad politikárčením a neustálym vytváraním konfliktov,“ vyhlásil šéf rezortu obrany Martin Glváč. Podľa novej zmluvy s dodávateľskou spoločnosťou BAE Systems by mala armáda nový systém dobudovať už v budúcom roku. „Dohoda hovorí o tom, že už nič ďalšie sa nebude vyrábať a už za nič viac nebudeme platiť,“ dodal minister. V roku 2016 by podľa neho mala vzniknúť práporná skupina, ktorá bude spolu s novým systémom nasaditeľná doma aj v zahraničných misiách.

Systém Mokys buduje ministerstvo už od roku 2005, ale dosiaľ nie je plne funkčný. Nedá sa prenášať a nemôže ani vysielať, pretože vojaci nemajú vysielačky, ktoré by s ním boli kompatibilné. Po dokončení by mal vojakom umožniť komunikovať medzi sebou bez toho, aby ich niekto mohol odpočúvať, a to kdekoľvek v teréne.

Koľko za dobudovanie Mokysu štát zaplatí, Glváč nevyčíslil. „Oproti pôvodnej zmluve ide o desatinu sumy a oproti mojim predchodcom, ktorí nevyjednali ukončenie takéhoto systému a napriek tomu investovali finančné prostriedky, tak to bude len jedna štvrtina oproti tomu, čo zaplatila minulá vláda za roky 2010 až 2012,“ uviedol. Projekt mal stáť dokopy podľa odhadov pri uzatváraní zmlúv asi 250 miliónov eur.

Americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick povedal, že po skompletizovaní bude systém výhodný aj z pohľadu NATO.

„Dobudovaný systém bude patriť k najšpičkovejším svojho druhu. Netreba však zabúdať na to, že celý proces jeho spúšťania trval neprimerane dlho a stál neúmerné množstvo finančných prostriedkov,“ hodnotí expert na obranu Martin Kamenský.

Sporný tender uzavrelo ministerstvo ešte za čias Dzurindovej vlády v roku 2005. Škandály sa spájali už s výberom víťaza, keďže komisia menila v poslednej chvíli podmienky tendra. O nevýhodnosti nákupu hovorila expremiérka Iveta Radičová. Priznala, že k nakúpenému systému chýbajú vysielačky a nebolo možné cezeň komunikovať. Doterajší ministri obrany však tvrdili, že uzavretý tender sa nedá zrušiť.

Radičová podala pre kauzu trestné oznámenie. Polícia sa vecou zaoberala už predtým, ale pochybenia nenašla.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #ministerstvo obrany #vysielačky