Sviatky zabezpečia až osem predĺžených víkendov

Slováci si tento rok užijú až trinásť dni pracovného voľna. Z 5 štátnych sviatkov a 10 dní pracovného pokoja len dva vychádzajú na sobotu.

27.12.2013 12:39 , aktualizované: 03.01.2014 09:01
debata (1)

Zvyšných trinásť pripadá na pondelky a piatky. Koncom augusta budú voľné štyri dni za sebou. Tradične rovnako voľných dní bude aj počas veľkonočných sviatkov, ktoré vychádzajú na apríl. Vianoce zabezpečia voľno až 5 dní, začínajú sa už od stredy.

Len dva z 15 štátnych sviatkov tento rok pripadajú na sobotu. Ide o Sviatok sv. Cyrila a Metoda, ktorý sa slávi 5. júla, a Sviatok všetkých svätých 1. novembra. Zvyšných trinásť sviatkov predĺži až 8 víkendov, pretože väčšina z nich pripadá na piatky či pondelky. Taký bude najbližšie sviatok Troch kráľov. V apríli od 18. do 21. sú tradičné veľkonočné sviatky, keď bude voľno 4 dni. Ďalší až štvordňový predĺžený víkend bude na konci augusta. Výročie Slovenského národného povstania (29. 8.) pripadá na piatok a hneď v pondelok zabezpečuje voľno Deň Ústavy Slovenskej republiky (1. september).

Kým pracujúci sa tešia z plateného voľna, zamestnávateľom sa počty voľných dní zdajú priveľa. „Pätnásť dní sviatkov je obecne priveľa, ak si zoberiete, že pracovný mesiac má dvadsať či dvadsaťjeden dní, tak na hrubo sa môže v jednom roku z pracovného času odrátať jeden mesiac,“ povedal hlavný vyjednávač zväzu strojárskeho priemyslu Juraj Borgula. Ak zamestnanec pracuje v čase sviatku, firma mu musí vyplatiť dvojnásobnú mzdu, čo zase pre ňu predstavuje vyššie náklady. „Zamestnávatelia majú vypočítané, koľko ich stojí jeden deň pracovného voľna,“ podotkol Borgula. Rovnako to má vplyv aj na ekonomiku štátu, nad čím by sa mali podľa Borgulu kompetentní zamyslieť

Vláda pôvodne plánovala zrušiť dva sviatky. Hovorilo sa o sviatku Sedembolestnej Panny Márie a Dni ústavy. Podľa Úradu vlády otázka rušenia, respektíve presunu štátnych sviatkov stále nie je uzatvorená. „Ide o požiadavku zamestnávateľov a zároveň o snahu o zlepšenie ekonomickej kondície krajiny. To, ktoré štátne sviatky budú presunuté alebo zrušené, a kedy sa tak stane, bude predmetom dohody partnerov pôsobiacich v rámci Rady solidarity a rozvoja, ktorej členmi sú aj predstavitelia cirkví. Kým sa nerozhodne, platí súčasná legislatíva o štátnych sviatkoch,“ napísal v stanovisku tlačový odbor Úradu vlády.

Na Slovensku je počas roka 15 sviatočných dní, v Rakúsku majú 13 dní, počas ktorých sa nepracuje, v Česku až 21 dní. V Maďarsku a v Nemecku slávia 9 štátnych sviatkov.

Vlani v októbri navrhli poslanci SDKÚ Ľudovít Kaník a Pavol Frešo zmenu zákona, ktorá by mala zaradiť pamätný deň 28. október – Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu medzi štátne sviatky. Jeho názov by sa mal podľa nich upraviť na Deň úcty k dielu M. R. Štefánika – vznik samostatného česko-slovenského štátu. Novelou chcú zároveň vyradiť zo štátnych sviatkov Deň ústavy, ktorý pripadá na 1. septembra. Ten by mal zostať pamätným dňom. Parlament bude o tomto návrhu rokovať koncom januára.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

Voľné dni v roku 2014

Štátne sviatky

  • 1. január – Deň vzniku Slovenskej republiky (streda),
  • 5. júl – Sviatok svätého Cyrila a svätého Metoda (sobota),
  • 29. august – Výročie Slovenského národného povstania (piatok),
  • 1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky (pondelok),
  • 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu (pondelok).

Dni pracovného pokoja

  • 6. január – Zjavenie Pána (Traja králi a vianočný sviatok pravoslávnych kresťanov); (pondelok),
  • Veľký piatok (18. apríla),
  • Veľkonočný pondelok (21. apríla),
  • 1. máj – Sviatok práce (štvrtok),
  • 8. máj – Deň víťazstva nad fašizmom (štvrtok),
  • 15. september- Sedembolestná Panna Mária (pondelok),
  • 1. november – Sviatok všetkých svätých (sobota),
  • 24. december – Štedrý deň (streda),
  • 25. december – Prvý sviatok vianočný (štvrtok),
  • 26. december – Druhý sviatok vianočný (piatok).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víkend #voľno #štátny sviatok