Správu o školstve, sľubujúcu viac peňazí, vláda stále nedostala

Správa o stave školstva na Slovensku, ktorá v najbližších rokoch sľubuje zvyšovanie peňazí do školstva, sa ani do konca tohto roka nedostala na rokovanie vlády.

28.12.2013 17:21
Euro, peniaze, bankovky, ekonomika, eurofondy Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Minister školstva Dušan Čaplovič sa v správe zaviazal, že každoročne, a to v roku 2014, 2015 a 2016 pôjde do školstva o 130 miliónov eur viac.

„Existuje tu určité sklamanie, že doteraz správu vláda neschválila. Bolo by prínosom pre školstvo, keby k dokumentu vyjadrila súhlas vláda a potom parlament,“ uviedol predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Ak sa tak nestane, rada školských odborov sa bude zaoberať tým, čo podniknú ďalej.

„Uplynula už polovica vládneho obdobia, žiadali sme o to pred rokom. Neviem, či je to teraz vôbec podstatné,“ hovorí o schválení správy opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). Navyše sa podľa neho správa stane v najbližších mesiacoch pravdepodobne len predvolebným dokumentom. Beblavý sa tiež obáva, že do školstva nepôjde každoročne reálne o 130 miliónov eur viac, keďže v sume sú zahrnuté financie z domácich zdrojov, ale aj z eurofondov. „Je to klasický príklad toho, ako chce ministerstvo školstva ostatným zalepiť oči,“ dodal.

K vypracovaniu správy o stave školstva zaviazal ministra školstva parlament po minuloročných protestoch učiteľov. Konala sa k nej i verejná diskusia, ktorá sa skončila 30. júna. Po zapracovaní pripomienok verejnosti zverejnili nové znenie správy v septembri, do konca mesiaca sa mala dostať na rokovanie vlády. Nestalo sa tak však ani do konca roka 2013.

„Správa je pripravená na predloženie do vlády, pri zachovaní definovaných záväzkov a mnou garantovaného cieľa zvýšenia platov pedagogických a odborných pracovníkov základných a stredných škôl do roku 2016 na 1,2 – násobku priemerného platu zamestnancov v národnom hospodárstve,“ hovorí minister školstva Dušan Čaplovič. Problém je podľa neho pri vysokom školstve.

Koncepciu rozvoja vysokého školstva do roku 2020, ktorú pripravovala expertná skupina na ministerstve, treba teraz podľa neho zosúladiť s cieľmi v správe o stave školstva. „Žiaľ, zástupcovia vysokoškolskej obce k správe takmer nemali pripomienky, ktoré teraz uplatňujú v koncepcii,“ hovorí šéf rezortu školstva.

K finančným záväzkom v správe mal však výhrady rezort financií. Minister školstva ešte v novembri hovoril, že to je dôvod, prečo sa správa ešte neobjavila na rokovaní vlády a že si musí ešte s ministrom financií vyjasniť, koľko pôjde peňazí z eurofondov a koľko z domácich zdrojov.

Ministerstvo financií vznieslo k správe zásadnú pripomienku, v ktorej rezort nesúhlasil s úlohou pre ministra financií vyčleniť v rokoch 2014 až 2016 nárast prostriedkov do školstva každý rok o 130 miliónov. Podľa rezortu totiž „nie je vypracovaná doložka vybraných vplyvov a nie sú známe celkové vplyvy vyplývajúce z predloženého materiálu,“ píše sa v zásadnej pripomienke rezortu financií.

Čaplovič v novembri hovoril, že správa pôjde do vlády vtedy, keď budú nielen pre rok 2014, ale aj 2015 a 2016 peniaze do školstva kryté. „Správa, ktorá je pripravená, pôjde do vlády vtedy, keď bude mať jasne zadefinované, že tie peniaze tam budú,“ povedal koncom novembra minister školstva.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #školstvo #Dušan Čaplovič