Jún 2013: Vrahovia im zabránili pokoriť Nanga Parbat

Dvaja slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš spoločne s ďalšími zahraničnými športovcami sa koncom júna stali obeťami teroristického útoku v Pakistane. Je to po prvý raz v histórii horolezectva, čo na expedíciu brutálne zaútočili teroristi.

30.12.2013 06:49
horolezci, Dobeš, Šperka Foto: ,
Slovenskí horolezci Anton Dobeš (vľavo) a Peter Šperka prišli o život pri krvavom útoku radikálov z Talibanu.
debata

„Slovensko nebolo nikdy také dotknuté terorizmom ako v prípade usmrtenia dvoch slovenských horolezcov,“ pripomenul v súvislosti s tragédiou premiér Robert Fico.

Asi pätnásť ozbrojencov prezlečených do uniforiem bezpečnostných síl nečakane prepadlo základný tábor ukrajinsko-gruzínskej expedície v severopakis­tanskej oblasti Gilgit-Baltistán. Podľa úradov pri útoku zahynuli dvaja Slováci, traja Ukrajinci, dvaja Číňania, Litovčan, Nepálec, Číňan s americkým občianstvom a pakistanský sprievodca. Jeden čínsky turista a jeden pakistanský sprievodca útok prežili.

Moslimskí fundamentalisti prepadli horolezcov vo večerných hodinách v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory Nanga Parbat (8 125 m), ktorá bola do tragédie považovaná za bezpečnú. Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetrovala a zadržala aj niekoľko podozrivých.

Ďalšie udalosti júna 2013:

Nový generálny prokurátor
Po necelých troch rokoch sporov parlament hlasmi poslancov Smeru zvolil za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Opozícia sa na tajnej voľbe nezúčastnila. Prezident Čižnára vymenoval do funkcie v júli. Kauzu prezidentom odmietnutého kandidáta Jozefa Čentéša stále rieši Ústavný súd.

zväčšiť Nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár počas... Foto: SITA
jaromír čižnár, generálny prokurátor Nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár počas jeho prvej TB vo funkcii generálneho prokurátora.

Paraglajderov obvinili zo špionáže
V polovici mája, počas príprav iránskych prezidentských volieb s prísnymi bezpečnostnými opatreniami, zatkla miestna polícia ôsmich Slovákov. Tí boli v Iráne kvôli paraglajdingu a zo vzduchu fotografovali krajinu, za čo ich obvinili zo špionáže. Po tri a pol mesiaci šiestich z nich doviezol na Slovensko vládny špeciál. Zvyšní dvaja, Pavol Šeliga a Marek Stolarčík, sú zadržiavaní políciou dodnes. Rezort diplomacie o ich vydaní stále vyjednáva.

Väčšie rozpočtové kompetencie Bruselu
Európska komisia získala väčšie kompetencie pri hodnotení rozpočtov krajín. Má právo posudzovať, či krajina má deficit pod 3 percentami, znižuje každoročne štrukturálny deficit o 0,5 percenta a má dlh pod 60 percentami HDP. Pri neplnení kritérií hrozí krajine sankcia do výšky 0,2 percenta výkonu ekonomiky.

Rolling Stones debutovali na Glastonbury
Sú na scéne už päťdesiat rokov, ale najväčší a najúspešnejší festival v ich rodnej Británii ich privítal až toho leto. Rolling Stones vystúpili na Glastonbury v júni a ako vždy – strhli na seba takmer celú pozornosť. „Rolling Stones sú najväčšou hviezdou za 43 rokov festivalu,“ povedal organizátor festivalu Michael Eavis.

zväčšiť Hokejista Chicaga Blackhawks Slovák Michal... Foto: SITA/AP, Dave Sandford
Michal Handzuš Hokejista Chicaga Blackhawks Slovák Michal Handzuš dvíha nad hlavu Stanleyho pohár v šatni počas osláv zisku slávnej trofeje.

Handzušov dokonalý príbeh
Finále skrátenej sezóny zámorskej NHL zviedlo proti sebe Boston, vedený kapitánom Zdenom Chárom, a najlepší tím základnej časti Chicago s dvojicou Marián Hossa, Michal Handzuš. Blackhawks vyhrali 4:2 na zápasy a Handzuš sa tešil z premiérového triumfu v Stanleyho pohári. Sezónu začal doma v Banskej Bystrici, neskôr ho v San Jose posadili na vedľajšiu koľaj, po výmene sa však stal jedným z kľúčových hráčov Chicaga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanley Cup #horolezci #prokurátor #ročenka 2013