Z daňových podvodov obvinili 203 Slovákov

Podvody na daniach za vyše tri milióny eur odhalili košickí policajti. Po ich rozsiahlom záťahu obvinila vyšetrovateľka oddelenia ekonomickej kriminality až 203 Slovákov.

30.12.2013 13:58 , aktualizované: 18:34
debata (39)

Vo väzbe je zatiaľ len jeden obvinený, 26-ročný Košičan. Práve on mal podľa polície vydávať fiktívne doklady a za poplatok ich predávať ďalším subjektom. „198 Slovákov bolo obvinených z trestných činov skrátenia dane a poistného a daňového podvodu. Ďalšie štyri osoby poskytli pomoc na spáchanie tohto trestného činu,“ uviedol hovorca krajskej polície v Košiciach Alexander Szabó.

Kľúčovou osobou protizákonného konania mal byť spomínaný Košičan. Ten od roku 2010 vystavoval falošné daňové doklady za nákup tovarov a služieb. „Následne ich predával za poplatok vo výške jedného percenta zo sumy vystavených daňových dokladov,“ spresnil Szabó. Podľa neho si ich podnikateľské subjekty naprieč celým Slovenskom objednávali na základe inzerátov v novinách. Takto si znižovali daňovú povinnosť a zároveň uplatňovali neoprávnený nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty. „Štátnemu rozpočtu spôsobili celkovú škodu za viac ako tri milióny eur,“ vysvetlil Szabó s tým, že polícia preverila spolu 380 subjektov. Vyše polovici pritom zaistila účtovníctvo, keďže obsahovalo fiktívne doklady. Košičan je v súčasnosti stíhaný väzobne, o osude ďalších sa má ešte len rozhodnúť. Do väzenia môžu ísť na jeden až dvanásť rokov, v závislosti od spôsobenej škody.

Košičan, ktorý je vo väzbe, pritom už bol v prípade rovnakej trestnej činnosti stíhaný. Pred rokom naňho prokuratúra podala obžalobu, napriek tomu muž v tejto činnosti pokračoval. Podľa krajského policajného riaditeľa v Košiciach Juraja Bukuša išlo skôr o malé firmy, ktoré chceli takto ušetriť. „Veľké firmy majú dosť prostriedkov na profesionálnu daňovú optimalizáciu a platia si na to ekonómov. Určite by takto neriskovali a neriešili to s jedným človekom. Už vôbec nie cez inzerát, to je príliš amatérske,“ myslí si riaditeľ Inštitútu hospodárskej politiky Igor Kiss.

Trestní právnici si prípad takéhoto rozsahu nepamätajú. „Počet obvinených v aktuálne prešetrovanej veci nie je obvyklý. Len v rýchlosti si spomínam na podobnú medializovanú kauzu minerálnych olejov,“ upozorňuje advokátka Daniela Harkabusová na veľké odhalenie takzvaných olejárov. Tí v priebehu rokov 2001 až 2003 predávali vykurovacie oleje ako naftu, keďže sa na ne vzťahovala nižšia spotrebná daň. Obvinených bolo do sto Slovákov.

Vyšetrovanie aktuálnej kauzy sa vzhľadom na počet obvinených môže natiahnuť až na niekoľko rokov. Podľa trestného právnika Ondreja Mularčíka to bude závisieť od množstva a typu dôkazov, či pôjde o konkrétne listinné dôkazy, alebo budú nevyhnutné aj vypočúvania desiatok ďalších svedkov. „Dĺžka prípravného konania bude tiež závisieť od prostriedkov a ľudských zdrojov, ktoré budú na vyšetrovanie nasadené. V každom prípade to možno odhadnúť na niekoľko rokov,“ uzatvára Harkabusová.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ekonomická trestná činnosť