Som adrenalínový blázon

Behanie, plávanie, posilňovanie a množstvo adrenalínových zábaviek. Bratislavčan Róbert Vokál (26), ktorý koncom roka 2014 poletí do vesmíru, má o prípravách na deň D jasnú predstavu.

01.01.2014 12:00
Róbert Vokál Foto: ,
Róbert Vokál
debata (7)

Chce si udržať čo najlepšiu kondičku a zistiť podrobnosti o lete, ktorý ho čaká. „Detaily ešte nepoznám. Pripravovať sa budem v rámci možností, keďže plnohodnotný astronautický kurz stojí kopec peňazí, ktoré si nemôžem dovoliť,“ hovorí Vokál s tým, že niekedy stačí skutočne málo – vybehnúť na vzduch, behať či loziť po zábradlí. Presný termín svojho letu ešte nepozná.

Raketa pre víťaznú posádku ešte nie je postavená a v najbližších mesiacoch ju má zhotoviť spoločnosť XCOR. Preto sa objavili pochybnosti, či výhercovia vesmír skutočne uvidia. „O termíne by nás mali informovať. Koniec roka 2014 je viac-menej odhad, podľa mňa to bude skôr začiatkom roka 2015. Ak by nestihli dohodnutý termín, ponúknu nám alternatívy. Prirovnávať ma k Ivanovi Bellovi je preto predčasné,“ vysvetľuje.

Vokál získal vstupenku do kozmu vďaka súťaži AXE Apollo Space Camp. Ako jediný Slovák postúpil zo stredoeurópskeho kola súťaže priamo na Floridu, kde sa konalo medzinárodné finále. V rámci neho pilotoval lietadlo SIAF Marchetti SF260, zažil beztiažový stav i extrémne preťaženie. Okrem toho súťažiaci zdolávali prekážkovú dráhu, skákali cez švihadlo, behali slalom či stavali raketu z nevšedných materiálov.

„Skoro som umrel. Blato, pot, krv, bolesť,“ zhodnotil náročné disciplíny predtým, ako sa stal jedným z 23 víťazov letu do vesmíru. Svoj postup medzi najlepších označil ako súhru náhod, šťastia a prípravy. „Určite som nebol najrýchlejší na dráhe a nemal som ani najlepší test. Porotcovia nás asi hodnotili komplexne. Podľa mňa víťazi musia byť nielen športovo zdatní, ale aj inteligentní, pozitívne naladení a mediálne zaujímaví,“ myslí si Vokál.

Vokál sa len pred týždňom vrátil z Ameriky, teraz pracuje v banke ako projektový manažér. Podľa jeho slov ho čaká celkom obyčajný rok, počas ktorého však bude na sebe tvrdo pracovať a pripravovať sa na skutočný vesmír. „Určite nevynechám silové kondičné cvičenia, behanie, posilňovanie či rôzne letecké počítačové aktivity. To bude asi všetko, pretože oficiálne simulátory sú za veľmi drahé peniaze,“ vysvetľuje.

Nevyhnutnú prípravu by im mal zabezpečiť organizátor, podrobnosti však výhercovia nepoznajú. „V súčasnosti nevieme, čo nám spoločnosť predávajúca letenky do vesmíru zabezpečí v rámci tréningu. Či to budú nejaké trénovacie misie, alebo nás niekedy o rok zoberú na výlet, kde nám vysvetlia priebeh letu a rovno pôjdeme,“ upozorňuje. Manželka, s ktorou krátko po súťaži stihol absolvovať aj svadobnú cestu, mu jeho „výstrelky“ schvaľuje. „Určite má obavy, ale naučil som ju, že v adrenalínových aktivitách som blázon. Napríklad paraglajding či skuba diving (potápanie) sú pre niekoho priam životne nebezpečné, ja ich však vyhľadávam. Obhájil som si u nej názor, že je to môj sen a riziká mám pod kontrolou,“ vysvetľuje.

Výhercovia by sa na Zem mali pozrieť zo suborbitálnej lode z výšky 103 kilometrov. Let by mal trvať hodinu vrátane prípravnej fázy, už do piatich minút od štartu by sa však mali dostať do šesťdesiatkilo­metrovej vzdialenosti od Zeme. Následne sa vypnú motory a keď raketa prekročí sto kilometrov, na chvíľu sa zastaví a poletí späť na Zem. „Najviac sa teším na to, keď sa vypnú motory a ďalej budeme stúpať až do maximálnej výšky. Vidieť nad sebou čierny vesmír, aj keď je biely deň, to musí byť niečo neuveriteľné. A ešte k tomu v beztiažovom stave,“ hovorí Vokál.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #let #astronaut #Robert Vokál