Výčitky za smrť kamaráta dohnali mladíka k samovražde

Kristián (16), ktorý na Nový rok opitý spôsobil nehodu, pri ktorej zomrel jeho 17-ročný kamarát, sa rozhodol skoncovať so životom.

03.01.2014 12:36 , aktualizované: 16:49
debata (16)

V noci zo štvrtka na piatok sa hodil pod vlak. Podľa psychológa neuniesol tlak okolia a výčitiek svedomia. Pred samovraždou ho mohla zachrániť psychoterapeutická pomoc, ktorú však nedostal.

Samovraždu potvrdila aj polícia, o jej motívoch však nehovorí: „Samovraždu 16-ročného mladíka môžem potvrdiť, ale bližšie informácie o jej okolnostiach neposkytujeme z etických dôvodov,“ povedal Pavol Kudlička z krajskej polície v Trenčíne.

Po tragickej nehode sa na sociálnych sieťach na Kristiánovu adresu objavili príspevky, ktoré ho obviňovali zo smrti kamaráta a vyhrážali sa mu podobným osudom. Približne 43 hodín po havárii sa rozhodol svoj život ukončiť.

Podľa psychológa Karola Kleinmanna, prednostu Ústavu psychológie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity, mladí ľudia nemajú ešte dostatočnú odolnosť najmä voči morálnym výčitkám. Pravdepodobne tlak okolia ho priviedol k tomuto kroku, nevedel sa dostať z ťaživej situácie. Nezvládol ten veľký pocit viny, ktorý sa naňho valil zo všetkých strán.

„Ani dospelí sa nedokážu v takýchto situáciách zorientovať, nieto ešte takýto mladý človek. Títo ľudia potrebujú psychoterapeutickú pomoc. Ak ju nedostanú, môže dochádzať k takýmto tragédiám. To sa však u nás veľmi zanedbáva. Pri takýchto udalostiach nenastupuje psychiater, prípadne psychológ alebo iná zložka, ktorá by človeku pomohla prekonať prvých 48 hodín, aby si v hlave zrovnal, čo sa stalo. Nemá to byť bagatelizovanie v štýle nič sa nestalo, ale človek potrebuje mať istotu, že aspoň niekto stojí pri ňom. Ak to nemá, začne sa vnútorne zožierať, psychická bolesť je potom neznesiteľne veľká a siahne si na život. Najmä pri takýchto mladých ľuďoch musí byť niekto nonstop,“ zdôraznil Kleinmann.

Kristián spáchal samovraždu vo štvrtok asi o 23. hodine v Lysej pod Makytou v okrese Púchov. Podľa neoficiálnych informácií si ľahol na koľajnicu a čakal, kým príde vlak. Ako dodal Kleinmann, skok pod vlak alebo skok z výšky, to sú spolu so zastrelením najtvrdšie formy samovraždy. Ľudia vedia, že tento krok sa už nedá zvrátiť, že je to definitívny koniec. „Sú to tragické dôsledky silvestrovskej oslavy. Chlapci si išli do Púchova kúpiť cigarety, pretože v Lysej nebolo nič otvorené. Cestou havarovali a jeden z nich zomrel. Vo štvrtok v noci zrejme už chlapec, ktorý šoféroval, neuniesol výčitky svedomia. Nemal zostávať sám, keď ho pustili policajti. Aj keď bol vinný, ale bol to len človek. Je to veľká tragédia,“ vraví Pavol Gábik, starosta obce Lysá pod Makytou, odkiaľ Kristián pochádzal. Chlapec žil bez matky, v dome býval so svojím otcom a dvoma súrodencami.

Partia kamarátov oslavovala na chate v Lysej pod Makytou. V noci sa vybrali do okresného mesta, Škodu Fabia šoféroval 16-ročný Kristián bez vodičského preukazu. V obci Záriečie dostal o 3.40 h šmyk, narazil do obrubníka a odtiaľ auto odhodilo do betónového plota, potom sa prevrátilo na strechu a narazilo do druhého plota. Spolujazdec, 17-ročný Lukáš, nehodu neprežil. Ďalší 19-ročný spolujazdec vyviazol s ľahkými zraneniami. Podľa policajných údajov Kristiánovi vtedy namerali 0,83 miligramov/l alkoholu, čo je 1,73 promile.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #vlakové nešťastie #dopravná nehoda #Záriečie