Traja králi prinesú dážď aj čerstvé huby

Predĺžený trojkráľový víkend lyžiarom veľa radosti neprinesie. Namiesto snehu bude padať dážď a takéto počasie sa dá očakávať aj v nasledujúcom týždni. Dni voľna sa chystajú využiť záhradkári a dokonca aj hubári.

03.01.2014 17:10
Dážď, búrka, počasie Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Na sobotu meteorológovia predpovedajú prevažne zamračené a hmlisté počasie, ojedinele s mrholením. Cez deň má byť 3 až 8 stupňov nad nulou. V nedeľu bude ešte teplejšie počasie a viac zrážok. Na väčšine územia bude pršať, snežiť má len na vrcholoch Tatier. Denná teplota na juhozápade vystúpi na 9 až 13 stupňov Celzia. Na Tri krále bude pokračovať teplé počasie, oblačnosť a zrážky majú ubúdať. Podobné počasie bude aj v utorok, v nižších polohách treba počítať s hmlou, na väčšine územia so slabým dažďom. Teploty sa budú pohybovať od 6 do 12 stupňov.

Klimatológ SHMÚ Pavel Faško pripomína, že za posledných 25 rokov býva január nadnormálne teplý. Tohtoročný to len potvrdzuje. Vtedy, keď by zima mala vrcholiť, prichádza oteplenie. Mrazivejšie obdobia sa vyskytujú na začiatku zimy alebo ešte na konci jesene a potom vtedy, keď sa zvyčajne tešíme na jar.

„Vývoj je teda dosť atypický, a keď to celé zhodnotíme, máme pocit, že zima bola nekonečná. Zimy, ktoré sa teraz vyskytujú, nie sú veľmi mrazivé, skôr sú nepríjemné, vlhké, s veľkou oblačnosťou. Vlani boli také teplotné podmienky, že padal sneh. Tento rok je oveľa teplejšie a to sa prejavuje na výške prírodného snehu, ktorý sa prakticky na Slovensku nevyskytuje, iba v stredných a vo vysokých horských polohách. Aj tam skôr len v symbolickej forme,“ vraví Pavel Faško.

Situácia na Slovensku je podľa klimatológa podmienená tým, ako vyzerá rozloženie riadiacich tlakových útvarov. „Charakter počasia v Európe teraz určujú tlakové níže, ktoré sa vytvárajú nad Atlantickým oceánom. Tie sú veľmi hlboké a rozsiahle, na ich prednej strane prúdi do veľkej časti Európy teplý vzduch od juhozápadu. Kým sa toto rozloženie nezmení, tak aj charakter počasia bude taký, aký bol doteraz. Z toho, čo máme k dispozícii, vyplýva, že nejaká zásadnejšia zmena by sa v prvej polovici januára udiať nemala. Ako sa bude vyvíjať v druhej polovici januára a vo februári, je zatiaľ otázne,“ dodal Pavel Faško.

Súčasné počasie pripomína prvý jarný deň a to aktivizuje záhradkárov. Agronóm Jozef Klemens, predseda Okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov v Trenčíne hovorí, že zo stromov teraz môžu ľudia pozhadzovať moniliózou napadnuté plody, ak zostali na jabloniach alebo slivkách. Alebo vápenným mliekom natrieť stromy. „Je totiž veľký predpoklad, že v takomto počasí bude veľa chorôb a škodcov. Náter aspoň časť z nich zničí,“ radí Klemens.

Do lesa sa tiež chystajú hubári. Predpokladajú, že sa im podarí nájsť trsy drevných húb, predovšetkým hlivy bukovej alebo ustricovitej. Pavol Remiáš, člen Slovenskej mykologickej spoločnosti, našiel práve na Silvestra krásne plamienky zimné, nazývané aj plamienky zamatovohlúbi­kovité. Predpokladá, že cez víkend prinesie domov ďalšie čerstvé huby. „Plamienka je chutná, chrumkavá huba, výborná do polievky, ale dá sa aj sušiť,“ odporúča Pavol Remiáš.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #hmla