Možnosť platiť koncesie cez SMS sa odďaľuje

Poplatky za verejnoprávnu televíziu a rozhlas sa mali od nového roka platiť aj cez SMS. Ľudia si však na túto možnosť budú musieť počkať.

08.01.2014 13:00
debata

RTVS sa s mobilnými operátormi zatiaľ nedohodla na tom, ako bude spoplatnená krátka správa. Kým spoločné rokovania neukončia, koncesionárske poplatky treba platiť tak ako doteraz – prevodom na účet alebo poštou. Kedy bude jednoduchší spôsob úhrady fungovať, RTVS nevie.

Cez mobilného operátora sa dnes už bežne platí napríklad za parkovanie, lístok na mestskú hromadnú dopravu či poistenie. Ministerstvo kultúry túto službu navrhlo zaviesť aj pre koncesie a parlament preto zmenil zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované verejnoprávnym médiom. Novela však nedala RTVS možnosť, aby si sama vybrala, ako chce poplatky vyberať. O novej službe začala rokovať s mobilnými operátormi.

Odoslaná správa bude mať štandardnú cenníkovú cenu, ktorú každý mobilný operátor určuje na základe paušálu či programu, aký klient využíva. Platca následne dostane aj potvrdzujúcu SMS a tá by mala byť spoplatnená špeciálnou cenou. Práve na jej výške sa musia mobilní operátori s RTVS dohodnúť.

Všetci traja mobilní operátori, ktorí sú na našom trhu, potvrdili, že úvodné rokovania s RTVS už prebehli. Spoločnosti Orange, Slovak Telekom aj O2 majú záujem na tom, aby ich klienti mohli novú službu využívať. Odkedy tak budú môcť robiť, však nezávisí od nich.

„Závisí to od priebehu a výsledkov rokovaní, ako aj od požiadaviek RTVS. V každom prípade sme pripravení službu uviesť v horizonte niekoľkých týždňov od skončenia rokovaní,“ spresnil Martin Vidan zo Slovak Telekomu.

Kedy sa rokovania ukončia, nie je známe. „V prípade dohody s operátormi mobilných telefónov bude verejnosť v predstihu informovaná,“ uviedla Margita Vidová z odboru výberu úhrad RTVS.

Výška koncesionárskych poplatkov zostáva nezmená. Pre fyzickú osobu platí aj naďalej poplatok vo výške 4,64 eura mesačne a pre zamestnávateľov od 4,64 do 464,71 eura v závislosti od počtu zamestnancov. Dôchodcovia si môžu uplatniť polovičnú zľavu, vtedy mesačne platia 2,32 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #sms #koncesionárske poplatky