Lídrom eurokandidátky SDKÚ chce byť Kukan a Štefanec

SDKÚ by mala do konca januára rozhodnúť, kto bude lídrom do tohtoročných volieb do Európskeho parlamentu.

08.01.2014 09:49
debata (10)

O lídrovi eurokandidátky rozhodnú členovia podľa stanov v primárnych voľbách. Vyhlásiť ich musí prezídium. Ako povedal podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec, primárky na lídra majú byť ešte tento mesiac. Následne sa majú konať vo februári primárky na ďalších členov kandidátky.

O post lídra majú zatiaľ záujem Štefanec a súčasný europoslanec Eduard Kukan. „Rozhodne prezídium a členovia,“ povedal Štefanec, ktorý svoju kandidatúru zdôvodnil tým, že sa problematikou EÚ zaoberá osem rokov. „Mám záujem sa jej venovať aj naďalej na úrovni Európskeho parlamentu,“ dodal.

Kukan si myslí, že v primárkach bude silná konkurencia. „Keďže som sa rozhodol kandidovať, chcem, aby to bolo na najvyššom mieste. Ak bude súťaž, korektná, rytierska súťaž, môže pomôcť,“ povedal Kukan. Ak by neuspel v primárkach na lídra, bude sa uchádzať o miesto na kandidátke. „Je tu ešte možnosť prekrúžkovať sa,“ povedal s tým, že si verí.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája 2014. Voľby do europarlamentu dnes vyhlásil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) v decembri. Na Slovensku pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov. SDKÚ má v súčasnosti dvoch europoslancov. Okrem Kukana aj Petra Šťastného. Ten už kandidovať nechce.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #SDKÚ #Ivan Štefanec #Európsky parlament #Eduard Kukan